Belediyelerden milyonlarca lira alacaklı olan inşaat müteahhitleri Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) “Yağmur Suyu Drenajı” ile ilgili açtığı üç ihaleye teklif vermedi. LTB Kira İhale Komisyonu, olayı “Boykot” olarak nitelendirdi. İnşaat Müteahhitleri Birliği yalanladı

LTB İHALELERİNE KATILIM YOK: LTB ağustos ayında açtığı “Yağmur Suyu Drenaj Hattı” ihalesine teklif alamayınca ikinci kez ihaleye çıktı. Müteahhitler, ikinci kez açılan ihaleye de ilgi göstermedi. LTB geçen hafta üçüncü kez ihaleye çıktı ancak üçüncü ihaleye de müteahhitlerden halen daha teklif verilmediği öğrenildi

TOPLAM ALACAK 11 MİLYON 500 BİN TL: Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin borcu olan belediyelerden bugün itibari ile toplam 11 milyon 500 bin TL alacağı bulunuyor. Birlikten yapılan açıklamaya göre, 11 milyon 500 bin TL’lik borcun büyük bir kısmı Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait

ESENTEPE KARA LİSTEDE: Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, borçlu olmasına rağmen LTB’ye herhangi bir boykot uygulanmadığını kaydetti. Gürcafer, borçlu diğer belediyeler ile alacakları konusunda görüşmelerinin devam ettiğini belirtirken Esentepe Belediyesi ile kesinlikle çalışmama kararı aldıklarını açıkladı

Duygu ALAN

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Kira İhale Komisyonu, başkent genelinde 16 ayrı nokta için Ağustos ayında “Yağmur Suyu Drenaj Hattı” ihalesine çıktı.Müteahhitler teklif vermedi, LTB ikinci kez ihaleye çıktı. İkinci ihaleye de teklif almayan LTB yetkilileri, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği yetkilileri ile görüştü, müteahhitler, ihaleye neden teklif yapmadıklarına ilişkin soruya “ihaleye çıkıldığını duymadık” diye yanıt verdi.

LTB, geçen hafta üçüncü ve son kez ihaleye çıktı, ancak sonuç değişmedi.

LTB Kira İhale Komisyonu Koordinatörü Tolga Ahmet Raşit, müteahhitlerin ihalelere katılmamasının nedenini “boykot” olarak niteledi, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “LTB için boykot kararı yok” dedi.

Alternatifler değerlendirilecek

LTB Kira İhale Komisyonu Koordinatörü Tolga Ahmet Raşit, iki kez üst üste açılan “Yağmur Suyu Drenaj Hattı” ihalelerine “Duymadık” gerekçesi ile müteahhitlerin hiçbirinden teklif verilmemesi üzerine üçüncü kez ihaleye çıktıklarını ve gerek basın aracılığı ile gerekse Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’ne mail atarak ihale ile ilgili gerekli tüm duyuruların yapıldığını söyledi.Tolga Ahmet Raşit, yaklaşık bir hafta önce açılan üçüncü ihaleye de halen teklif yapılmadığını belirterek “Bu son ihaleydi. Eğer belirtilen süre tamamlanana kadar katılım olmazsa alternatifleri değerlendireceğiz” dedi.

Esentepe Belediyesi için karar net

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesi ile geçtiğimiz aylarda, kendilerine borçlu olan hiçbir belediyenin ihalesine katılmama kararı aldı.

Boykot kararı birliğin lehine sonuçlandı. Birlik yetkilileri ile LTB dahil borçlu birçok belediye arasında yapılan görüşmelerde sorunun çözümü konusunda ilerleme sağlandı.

Esentepe Belediyesi ise değim yerindeyse kara listeye alındı.

Birlikten yapılan açıklamada, “Alacaklı olduğumuz belediyeler ile görüşmelerimiz olumlu yönde ilerliyor. Umarım olumlu hava ile sonuca ulaşacağız ancak Esentepe Belediyesi ile tartışmasız olarak iş yapmayacağız” dedi.

Ahmet Raşit: Son kez ihaleye çıkıldı      

LTB Kira İhale Komisyonu Koordinatörü Tolga Ahmet Raşit,  Ağustos ayında Yağmur Suyu Drenaj ihalesine çıktıklarını ihale için gerekli olan 300 bin TL’yi de hazırladıklarını ancak hiçbir müteahhidin teklif vermediğini kaydetti.

Bunun üzerine ikinci kez ihaleye çıktıklarını anlatan Tolga Ahmet Raşit, müteahhitlerin ikinci kez açılan ihaleye de teklif verdiğini belirtti.

Birlik yetkilileri ile yaptıkları görüşmede müteahhitlerin LTB’ye herhangi bir boykot uygulamadıklarını ihalelere katılmama nedenlerinin ise ilanı duymamış olmalarını gerekçe gösterdiklerini söyledi.

Birkaç müteahhit ile özel yapılan görüşmelerde bunun bir boykot olduğunu öğrenmelerine rağmen üçüncü kez ihaleye çıktıklarını ve bu kez gerek basın aracılığı ile gerekse birliğe mail atarak gerekli duyuruların yapıldığını öne süren Ahmet Raşit, yaklaşık bir hafta önce açılan üçüncü ihaleye de henüz bir teklif verilmediğini ifade etti.
Tolga Ahmet Raşit, “Birlik yetkilileri yalanlasa da ben bunun boykot olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ahmet Raşit, “Yeterince geç kalındı. Şimdiye kadar bu drenaj hatlarının yapılması gerekiyordu. Burada söz konusu olan Lefkoşa halkıdır. Dolayısıyla bu son ihaleydi. Eğer belirtilen süre tamamlanana kadar katılım olmazsa alternatifleri değerlendireceğiz” diye konuştu.

Gürcafer: LTB’ye boykot söz konusu değil

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, geçtiğimiz aylarda Birlik Yönetim Kurulu ile yaptıkları toplantıda, borcu olan belediyelere teklif vermeyecekleri yönünde karar aldıkları, bu kararlarını da basın ve ilgili belediyeler ile paylaştıklarını söyledi.

Ancak Lefkoşa Türk Belediyesi için böyle bir karar alınmadığını açıklayan Gürcafer, “Aksine borçlu olmalarına rağmen LTB’ye hassasiyet gösterdik. Çünkü konu borç Sayın Mehmet Harmancı’nın yarattığı bir borç değildi, Sayın Harmancı, bu sorunu kucağında buldu. Biz de bu sorunları aşması için elimizden gelen katkıyı yapıyoruz. Ama üyelerin sorununun çözümü ile ilgili bir beklentimiz de var. Bu çerçevede Sayın Harmancı ile çözüm aşamasına da geldik” diye konuştu.

Lefkoşa’nın ciddi sel sorunu olduğunu ve Lefkoşa halkının bu sorun ile daha fazla mağdur olmaması için LTB’ye hassasiyet gösterdiklerini yineleyen Cafer Gürcafer, “LTB ile yapmış olduğumuz toplantıda açacakları ihaleyi gazetede ilan verirken bize de göndermelerini söyledik biz de üyelerimize duyuralım dedik ancak bize herhangi bir duyuru yapılmadı” dedi.

“Kendilerini sorgulasınlar”

Cafer Gürcafer, ayrıca gerek belediyelerin gerekse devletin ihalelerine katılımlarda çok ciddi bir gerileme olduğunu bunun nedeninin de gerek projelerin keşif bedellerinin gerekse ödemelerin ve bürokrasinin düzgün işlememesi olduğunu ileri sürdü.

Gürcafer, “Eğer bugün devlet ihale açıyor ve müteahhitler teklif vermiyorsa ‘neden’ diye bir kendi kendilerine sormalıdırlar” dedi.

“Esentepe Belediyesi’ne kimse teklif vermeyecek”

Cafer Gürcafer, LTB’nin dün itibari ile birliğe evrak gönderdiğini ve ‘6 müteahhitten teklif alıyoruz lütfen müteahhitlerine bildirin teklif versinler’ dediğini kaydetti.

“LTB’ye karşı olumsuz bir tavrımız yoktur” diyen Gürcafer, “Birlik olarak 2-3 ay önce borcu olan belediyelere teklif verilmeyeceğini açıkladıktan sonra birçoğu sorununu çözdü. Birçoğu ile çözme aşamasındayız . Ancak Esentepe Belediyesi TC Yardım Heyeti’nden parayı almasına rağmen müteahhidi ödemedi. Dolayısıyla o ihale açarsa kimse teklif vermeyecek. Bu kararımız kesin ve katidir ama LTB için bırakın boykot koymayı hassasiyet bile gösteriyoruz. Bunu yaparken de elbette ki iyi niyetimizin suistimal edilmesini istemiyoruz” dedi.

Cafer Gürcafer, “Amacımız belediyeleri cezalandırmak ve onları zora sokmak değil. Kasıt varsa iyi niyet göstermeyiz. İhtilaf söz konusu ise, borç geçmişten kalmışsa veya hukuki bir durum varsa çözüm arayışına gideriz” diye konuştu.