Cumhurbaşkanlığı binasındaki kütüphanede yer alan toplantıya, Danışma Kurulu’nda yer alanlara ek olarak bazı üniversitelerden akademisyenler de yer aldı.

Müzakereci M. Ergün Olgun, toplantı öncesi basında yaptığı açıklamada, ortaklık hedefine rağmen tek yanlı hareketlerin sıkıntılar yaratmaya, iki taraf arasındaki güveni sarsmaya ve müzakere sürecinin hedefine ters düşen adımlar oluşturmaya başladığını kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının buna seyirci kalmasının mümkün olmadığını kaydeden Olgun, “Daha önce tek yanlı hareketlerin kesinlikle emrivakiler yaratmasına müsaade edilmeyeceği, Kıbrıs Türkünün buna karşı kendini koruması gerektiği doğrultusunda çağrılar yapılmıştı. Ama buna rağmen gelmiş olduğumuz eşikte böyle bir zorlukla karşı karşıya kaldık” dedi.

ÇALIŞMANIN AMACI

Sürecin devam ettiğini, Kıbrıs Türkü’nün masada olduğunu, sürecin devam etmesi için Kıbrıs Türk tarafının elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini ifade eden Olgun, “Bu çalışmanın amacı önümüzdeki dönemde müzakere masasında şu anda karşı karşıya kaldığımız sorunları değerlendirmek ve masanın yeni kurulması aşamasında Kıbrıs Türk tarafının bu masaya oturması sürecinde karşılaşabileceği zorlukları ele alıp, bunlarla ilgili neler yapabileceğimizi, bunlar hakkında nasıl bir tavır izleyebileceğimizi tartışmak olacak” dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve müzakere heyeti olarak çalışmalarının devam edeceğini belirten Olgun, bir sonraki çalışmalarının üniversitelerden hukukçu ve avukatlarla olacağını kaydetti. Olgun, amaçlarının toplumun sağ duyusunu, ortak aklını ortaya çıkarmak ve müzakere sürecinde toplum içerisinde ortaya konan fikirleri daha iyi değerlendirip, müzakere masasında en iyisini yapmaya çalışmak olduğunu belirtti.