Eroğlu, bugün bir kabulü sırasında yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin temaslarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Eide’nin, öneriyle geldiğini ve bu önerinin kendilerini tatmin edecek bir şey olmamasına rağmen değerlendireceklerini, önemli olanın masadan kaçan Rum Lideri Anastasiyadis’in tavrı olduğunu ve onunla görüşmesini söylediklerini belirtti.

Eide’ye müzakere masasından kaçanın kendileri olmadığını ve kaldıkları yerden devam etmeye hazır olduklarını ilettiklerini kaydeden Eroğlu, “Görebildiğim kadarıyla Rum tarafı müzakere masasına gelme düşüncesinde değil” dedi.

Eroğlu, hidrokarbon konusunun tartışılması gerektiğini, farklı platformlarda farklı kişilerin Eide dahil olmak üzere, doğal gazda iki halkın da hakkı olduğunu teslim ettiklerini anımsatarak, “bizim önerimiz ortak bir komite kurarak doğal gazın çıkarılmasından pazarlanmasına kadar her iki taraf da söz sahibi olsun yönündedir” diye konuştu.

Anastasiadis’in bu konuyu kesinlikle masaya taşımayacağıyla ilgili açıklamalar yaptığını basından okuduklarını belirten Eroğlu, “Biz müzakere masasından kalkmadık. Kalkan kendisidir. Her zaman önkoşulla masaya gelmek ister. Her zaman ön koşullarını kabul edecek değiliz” dedi.

Kendisinin Cumhurbaşkanı seçildiği zaman müzakerelere kaldığı yerden devam edeceğini teyit eden bir mektup yazarak BM Genel Sekreteri’ne gönderdiğini; Anastasiadis’in kaldığı yerden devam etmediği gibi bir de ön koşul koyduğunu hatırlatan Eroğlu, ön koşul olarak ortaya koyduğu ortak metni de kendisinin ilk seferden, Anastasiadis’in 10’uncu haliyle kabul ettiğini vurguladı.

Eroğlu, kendilerinin müzakereler başlasın diye gereken herşeyi yaptıklarını, ancak 3. Aşamaya, pazarlıklar safhasına gelinmişken bir başka ayak oyunuyla masadan kalkıldığını söyleyerek, “anlaşma niyetinde olan buyurur gelir kaldığı yerden müzakereler devam eder. Bizim artık ön koşullara takılacak durumumuz yoktur” dedi.