Kıbrıslı iki lider Mont Pelerin'deki zirvenin ardından ilk kez yemekte biraraya geldi. Müzakereler devam kararı çıktı. İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasındaki zirve sırasında yaşanan tıkanıklı aşıldı. Taraflar 9 Ocak'ta Cenevre'de bir araya gelecek. 11 Ocak'ta karşılıklı harita sunulmasının ardından 12 Ocak'ta garantörlerin katılımıyla uluslararası konferans gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, dün gece, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin verdiği yemekte bir araya geldi.

Ara bölgedeki yemeğe müzakereciler ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da katıldı.

Liderler İsviçre'deki zirvenin ardından ilk kez bir araya geldi.

Yemeğin ardından Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceği duyuruldu.

Açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sektereri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin davetiyle bir araya geldikleri yemekte müzakerelere kaldıkları yerden devam etme kararı aldı.

Buna göre taraflar 9 Ocak'ta Cenevre'de biraraya gelecek, 11 Ocak'ta da karşılıklı harita sunulacak. 

12 Ocak’ta ise garantörlerin katılımıyla uluslararası konferans düzenlenecek ve ihtiyaç olması halinde ilgili diğer taraflar da konferansa davet edilecek.

İki liderin görüşmeler başlayana kadar müzakerecilerini çözüm bekleyen diğer tüm konuları birbirleriyle bağlantılı şekilde ele almaları konusunda görevlendirdiği de açıklandı.

Kıbrıs sorununun mümkün olan en kısa zamanda çözüme kavuşturulması hedefini yineleyen liderler 9 Ocak’a kadar gerekmesi halinde Lefkoşa ara bölgede biraraya gelecek.

1480622977.jpg