BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yeniden başlatılan müzakerelerde  değerlendirme aşamasının tamamlandığını ve liderlerin  çözümlenmemiş özlü konularla ilgili müzakerelere başlayacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yeniden başlatılan müzakereler kapsamında yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

BM kontrolündeki ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşmeye  müzakereciler ve müzakere heyetlerinin yanı sıra,  pazartesi günü adaya gelen, dün Liderlerle görüşen ve adadan ayrılacağı cuma gününe kadar ilgili taraflarla temaslarda bulunacak olan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de katıldı.

Saat 10:15’de başlayan ve 14:15’e kadar süren. görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, hazırlanan ortak açıklamayı liderler adına okudu.

Liderlerin bugün üçüncü görüşmelerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in mümkün olan en erken zamanda kapsamlı bir çözüme ulaşma amaçlarını güçlü bir kararlılıkla ve ortak taahhütleri ışığında sürdürdüklerini ifade etti.

Bugünkü görüşmede liderlerin müzakerecilerin bugüne kadar yaptıkları çalışmaları gözden geçirdiklerini söyleyen Eide, 15 Mayıs’ta müzakerecilere verdikleri bazı temel çizgilerle ilgili değerlendirmeleri içeren tarama görevinin başarıyla sonlandırmalarından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Eide, değerlendirme aşamasının sonlandırılmasından sonra liderlerin artık çözümlenmemiş özlü konularla ilgili  müzakerelere başlayacağını kaydetti.

Liderlerin çözümlenmemiş özlü konuşların  müzakeresinin bundan sonra işlerinin merkezinde olacağı; bunların bütünsel ve birbirlerine bağlı şekilde ele alınacakları konusunda fikir birliğine vardığını da ifade eden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in müzakerecilerine farklı bölümlerde yer alan özlü konulara odaklanmaları görevini verdiklerini söyledi.

Eide, müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in  bunun üstünde derin bir şekilde  çalışıp, çalışmalarıyla ilgili bir raporu 29 Haziran’da gerçekleştirilecek bir sonraki liderler görüşmesinde hazır edeceklerini de dile getirdi.

Liderlerin daha önce açıklanan güven artırıcı önlemlerin uygulanmasını da gözden geçirdiklerini kaydeden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in müzakere sürecine paralel bir şekilde güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Eide, liderlerin yeni kurulan cinsiyet eşitliği komitesinin üyelerini atadıklarını da kaydetti.

Eide, Anastasiadis ve Akıncı’nın  müzakere masasındaki olumlu atmosferi yeniden teyit ederek, gecikme olmadan yol alma ve kapsamlı çözüme ulaşma  yönünde ilerleme  elde etme yönündeki kararlarını bir kez daha ifade ettiklerini  dile getirdi.

Liderlerin sonraki görüşmeleri 29 Haziran Pazartesi, 10 Temmuz Cuma ve 27 Temmuz Pazartesi günleri gerçekleştirilecek.

1434547122.jpg

1434547079.jpg

1434547094.jpg

1434547154.jpg