İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam eden nükleer müzakerelerle ilgili, "Müzakerelerin bugün sonuçlanacağı konusunda şüpheliyim" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Viyana'da devam eden nükleer müzakerelerle ilgili bugünkü görüşmelerin ardından balkondan gazetecilere seslendi. Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesinin ardından müzakerelerin uzayabileceği yorumunu yaptı. "Müzakerelerin bugün sonuç alacağı konusunda şüpheliyim" diyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Müzakerecilerle Pazartesiye kadar görüşmelere kadar devam mı edeceksiniz?" sorusuna balkondan" Umarım öyle bir şey olmaz" cevabını verdi.

Daha önce iki kere ertelenen nükleer müzakerelerin bir anlaşmaya varılabilmesi için bugün son tarih olarak gösterilmişti. Öte yandan bugün de bir anlaşmaya varıldığına yönelik kesin bir bilgi verilmedi. Bu sabah Kerry ve Mogherini ile daha yararlı bir görüşme yaptıklarını söyleyen Zarif, "Mesafe kaydediyoruz" dedi. John Kerry ise, "Müzakerelerin bitiş tarihi olan bugün için bir anlaşmaya vardınız mı?" sorusuna "Bunun için çok çalışıyoruz" cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin dün İran'ı karar vermemekle suçlayarak bir an evvel karar vermesi çağrısında bulunmuştu. Sonsuza dek müzakere masasında oturmayacaklarını belirten Kerry, bir anlaşma olmaması halinde müzakere masasını terk edecekleri restini çekmişti.

ZARİF'TEN KERRY'E CEVAP

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bugün yaptığı açıklamada, küresel güçlerin farklı pozisyonlara sahip olduğunu ve ABD ve AB'nin İran'a baskı uygulamaya kalkıştıklarını söyledi. Aşırı taleplerden vazgeçilmesini isteyen Zarif, müzakere masasını terk etmeyeceklerini aktardı.

Taraflar yaptıkları açıklamalarda sürekli "çözülmeyi bekleyen zor sorunlar devam ediyor" şeklinde açıklamalar yapıyor. Uzmanlar, tarafların silah ambargosu, yaptırımlar ve denetimler konusunda farklılıklar bulunduğunu ve bu nedenle müzakerelerin uzadığını belirtiyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ancak bunların acıtıcı bir ilerleme olduğunu ifade etti. Bazı sorunların halen anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Hammond, dışişleri bakanlarının Cumartesi günü yeniden bir araya geleceğini kaydetti.