BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum tarafında çözüme yönelik güzel bir ruh olduğunu kaydetti ve müzakerelerin ne zaman başlayacağının ve diğer bazı detayların  Pazartesi günü açıklanacağını söyledi.

Eide gerekli açıklamaların Pazartesi günü yapılacağını çünkü bununla ilgili anlaşmanın liderler bir araya geldiğinde yapılacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm amaçlı müzakereler için bir süredir adada temaslarda bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle  1 saatten uzun bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10:00’da başlayan görüşmede, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Müzakere Heyeti üyesi Güneş Onar; Eide’ye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim eşlik etti.

Görüşme sonrasında Eide kısa bir açıklama yaptı ve  basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Eide, Akıncıyla görüşmelerinin harika geçtiğini ve hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum tarafında çözüme yönelik güzel bir ruh olduğunu kaydetti.

11 Mayıs Pazartesi akşamı ara bölgede gerçekleştirilecek olan liderler yemeğine hazırlanma niteliğinde bir toplantı yaptıklarını dile getiren Eide, yemekte müzakerelerin  başladıktan sonra nasıl yapılandırılacağıyla  ilgili konuşmak istediklerini söyledi.

Detayların ya da ortaya çıkması halinde herhangi bir neticenin Pazartesi günü ve ilk liderler toplantısı gerçekleştirildiğinde ele alınacağını ifade eden Eide, herkesin görebildiği bu elde edilen  ivmeyi aktifleştirmeye yönelik doğru yolu bulmakla ilgili bir  ruh bulunduğunu ve  bunun iyi bir gelişme olduğunu vurguladı.

Müzakerelerin ne zaman başlayacağının sorulması üzerine Eide bunun ve detayların  Pazartesi günü açıklanacağını çünkü bununla ilgili anlaşmanın liderlerle bir araya geldiklerinde yapılacağını, liderlerin bir birlerini geçmişten bildiklerini ancak ilk kez Pazartesi günü bir araya geleceklerini söyledi.

“LİDERLERİN YÜRÜTMESİ ÖNEMLİ”

Müzakere sürecinin liderler tarafından yürütülen bir süreç olacağını, kendisinin liderleri destekleyeceğini dile getiren Eide,  sürecin liderler tarafından yürütülmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Eide, kendisinin ikisiyle de iyi bir diyaloğu bulunduğunu ancak süreci onların sürdürmesini istediğini vurguladı.

Bir soru üzerine Akıncı’nın Ankara ziyaretinden tatmin olduğunu kendisine söylediğini kaydeden Eide, kendisinin  basından Akıncı’dan ve diğer kişilerden elde ettiği  hislerinin ise ziyaretin iyi geçtiği  şeklinde olduğunu belirtti. Eide bunun iyi bir şey olduğunu çünkü adadaki herkesin Türkiye’deki liderliğin  bir çözümü desteklediğini bildiğini ve bunun basına yapılan açıklamalardan da görüldüğünü ifade etti.