Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB), son günlerde yasaya aykırı yollarla müze ve ören yerlerine girişlerin ardı arkasının kesilmediğini savunarak, bazı acentelerin,  KITREB’e üye rehber kullanmadan kaçak turlar yaparken, bazılarının da hiçbir şekilde rehber kullanmadan, rehbersiz turlar düzenlediğini öne sürdü.

KITREB Başkanı İbrahim Altıner yazılı açıklamasında, Turizm Bakanlığı’na yaptıkları tüm şikayetlere, toplantılara ve çözüm önerilerine rağmen bu olaylara seyirci kalınarak yeni rehberlik kursları açılması için çalışma yapıldığını belirtti.

Alçıner, Turizm Bakanlığı ve KITSAB'ın yanlış buldukları uygulamalarını kamuoyuyla paylaşmak ve seslerini duyurmak için yarın saat 12.00'de Lefkoşa'daki Büyük Han'da basın açıklaması yapacaklarını bildirdi.

Altıner, Güney Kıbrıs’tan gelen turlarda hâlâ KITREB üyesi rehberlerin görev yapmasına izin verilmezken son günlerde Türkiye’den de gelen ve kaçak olarak çalıştırılan rehberlerin ve hatta rehber bile olmayan sadece ilgili yabancı dili bilen kişilerin de ülkede tanıtım yaptığını kaydederek bu durumu eleştirdi.

Altıner, KITREB olarak, rehberlik mesleğinin hiçe sayılmasına artık sessiz kalamayacaklarını kaydederek,  2008'de yürürlüğe giren yasaya dayanarak, hukuk mücadelesine başlayacaklarını duyurdu.