Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği işbirliğinde 21 – 27 Mayıs Dünya Süt Haftası nedeniyle Lefkoşa Büyük Han’da etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da katıldı. Etkinlikte, Çavuşoğlu, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk birer de konuşma yaptı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, etkinlikte, halka ızgara gelim, süt, ayran ve diğer süt ürünleri ikram edildi, çocuklara yönelik aktiviteler gerçekleştirildi.

ÇAVUŞOĞLU: “DENEYEREK ÖĞRENME DÖNEMİ BİTTİ”

Nazım Çavuşoğlu, konuşmasında, dünyada artık deneyerek öğrenme devrinin bittiğini, ortak akıl ve ekonomik akılla hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu amaçla süt politikalarını belirlemek üzere Haziran ayında bir çalıştay gerçekleştireceklerini söyledi.

Dünya Süt Haftası vesilesiyle gerçekleştirilen etkinlikte üreticiler tarafından dile getirilen sıkıntılara değinen Çavuşoğlu, “Gönül isterdi hepimiz ak olalım. Ama belli ki üreticilerimizin dile getirdiği sorunlar dururken ne imalatçılarımız, ne çalışanlarımız, ne de bizler ak olamayız” dedi.

Hedeflerinin ülkede üretimi ve sanayiyi geliştirmek olduğunu belirten Çavuşoğlu, gelişen dünyada ‘ben bilirim ben yaparım’ mantığının artık geride kaldığını söyledi.

Ülkede yaşanan siyasi eğilimlerle, müdürlerin ve uygulamaların değiştiğine değinen Çavuşoğlu, uzun yılların bu şekilde heba edildiğini dile getirdi ve “Artık kaybedecek zaman kalmadı” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, kayıplara vesile olmamak adına 4-5 Haziran’da süt sektörüyle ilgili söyleyecek sözü olan herkesin katılımıyla bir süt çalıştayı gerçekleştireceklerini kaydetti.

NAİMOĞLULARI: “ÜLKEDE SÜT FAZLALIĞI YOKTUR.. SÜTÜN DOĞRU YÖNETİLEMEMESİ SORUNU VAR”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, üretimde şartların her geçen yıl daha da zorlaştığını belirttiği konuşmasında, bu güne kadar siyasilerin süt fazlalığını dillendirdiğini ancak sorunun bu olmadığını; sorunun “ithal ürünlerle rekabet edememek” olduğunu söyledi.

Naimoğluları, “Ülkede süt fazlalığı yoktur. Süt fazlalığı değil sütün doğru şekilde yönetilememesi sorunu vardır” dedi.

Bu yıl ciddi bir kriz yaşanmakta olduğuna değinen Naimoğluları, özellikle ihracat noktasında yaşanan sıkıntıların sorumlusunun üreticiler olmadığını kaydetti.

4-5 Haziran’da gerçekleştirilecek süt çalıştayında doğru politikaların ortaya konarak uygulanması dileğini ortaya koyan Naimoğluları, konuşmasını “Daha çok süt için, daha çok yerli üretime destek verin” şeklinde noktaladı.

AVUNDUK: “ÜRETİCİ VE İMALATÇI, ÜRETİMİN ÖNÜNÜN AÇILMASI İÇİN ANAHTAR EKİPTİR”

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, süt üretiminin meşakkatli bir iş olduğunu ancak, sütün işlenmemesi halinde değerinin sıfır olduğunu söyledi. İşlenen sütün satılamaması durumunda da ürünün değerinin sıfır olduğunu belirten Avunduk, bu anlamda üreticilerle imalatçıların anahtar ve kilit olduğunu kaydetti.

Avunduk, üretimin önünün açılması için anahtar ekibin üretici ve imalatçılar olduğunu söyleyerek,  bu noktada katalizör görevini üstlenecek olanın da siyasiler olduğunu vurguladı.

Avunduk, devletin sosyal devlet olma özelliğini kullanarak sektörün önünü açması gerektiğini de dile getirdi.