Mert ÖZDEŞ    

Süt bedelleri karşılığında 32 milyon TL alacağı bulunan hayvan üreticilerine hükümetin 6 milyon liralık ödeme yapması, 5 Ocak Pazartesi günü için planlanan eylem kararında herhangi bir değişikliğe yol açmadı.

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, üreticinin devletten 32 Milyon TL’lik alacağı bulunduğunu ve en az 15 Milyon TL’lik bir ödeme beklerken, yapılan 6 Milyon liralık ödemeyi kabul etmediklerini söyledi.

Naimoğluları, “hükümetin bu tavrı bizleri eylem kararından geriletmez. Planladığımız şekilde 5 Ocak Pazartesi günü yüzlerce araç ve binlerce üyemizle birlikte meclisin önündeyiz” dedi.

Süt bedellerinin bir kısmının ödenmesine rağmen eyleme gidecek olmalarının eleştirilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Naimoğluları, “ödeme yapılsa da yapılmasa da bu eyleme zaten gidecektik” şeklinde konuştu.

Eylemlerinin amacının Devletin bütünlüklü bir tarım politikası olmayışı olduğunu belirten Naimoğluları, bunu protesto etmek amacıyla bir ‘tepki eylemi’ yapacaklarını söyledi.

Alacağı ödenmeyen üreticinin, Toprak Ürünleri Kurumu’na borcunu ödeyemediğini ve bu yüzden de çek yasağına girdiğini söyleyen Naimoğluları, üreticinin yarısının tefecinin eline düştüğünü kaydetti.

Sennaroğlu: 20 Aralık’ta ödenecekti ama...

Öte yandan, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, küçükbaş ve büyükbaş süt üreticilerine süt bedellerinin dün ödendiğini açıkladı.

Önder Sennaroğlu, küçükbaş ve büyükbaş süt üreticilerinin 20 Aralık’ta ödenmesi gereken ancak Bakanlığa bağlı olmayan sebeplerden ötürü geciken süt bedellerinin dün itibarıyla verildiğini, 950 civarında üreticiye toplam 6 milyon 783 bin 52 TL’lik ödeme yapıldığını ifade etti.

Süt bedeli ödemelerinin her on beş günde bir yapılması gerektiğini kaydeden Sennaroğlu, 2014 yılına ait son ödemenin Bakanlığa bağlı olmayan gerekçelerle gecikmiş olduğunu ifade etti. Sennaroğlu, gecikmeye neden olan gerekçelerin ortadan kaldırılması, üreticilerin ödemelerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi ve benzeri gecikmelerin tekrar yaşanmaması için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.