Eniz Orakcıoğlu

Yeni Bakış’a konuşan üretici birlik başkanları yeni hükümete ilişkin görüşlerini paylaştı.

Sürekli hükümetin değişmesinin yaşadıkları sorunları giderek artırdığına dikkat çeken üretici birlik başkanları ülkenin gidişatından artık karamsar olduklarını aktardı. Kuraklık ve ödenmemiş borçların sınırı aştığını ifade eden başkanlar yeni hükümetin bu sorunlara çözüm bulması için son şansı olduğuna işaret etti.

Kelle: Kısa sürede 3 bakanın değişmesi sektör için kaostur

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, kısa süre içinde tarımda 3 bakanın değişmesinin üretim sektörü için kaos olduğunu belirterek, “Hükümetlerin devamlılığı esastır ama her gelen bakanın başka bir yoğurt yiyişi vardır. Bu yüzden de bazı işlerin askıda kalmasına sebep olur. Bizim isteğimiz yeni hükümetin, iş yapan bir hükümet, hükümet anlayışının olduğu, yürütmeyi hızlandıracak, icraat yapan bir hükümet şekli olmasıdır. Kısacası mazeret üreten, müzakere eden değil, iş yapan bir hükümet olmasıdır. Kaldı ki artık ertelene bilecek bir zamanımızda yok ki, kuraklık bizi büyük sıkıntıya sokmuştur, biran önce yeni hükümetin yerine oturması ve kuraklık çalışmalarını başlatıp kuraklığı ilan etmesi gerekir” şekilde konuştu.

“Erteleme lüksleri yoktur”

Yeni hükümetten bir diğer beklentilerinin 2015 yılındaki alacaklarının ve 2016’daki hak edişlerinin ivedi olarak ödenmesi olduğunu belirten Kelle, “Bunun yanında piyasaya para düşmesi gerekir. Üretici zaten mağdur olmuş durumdadır ve birde devlet tarafından mağdur edilmektedir. Kaldı ki bu uzun yıllardır böyledir, son 8 yıldır doğrudan gelir desteği devamlı ertelenmekte, gününde ödenmemektedir. Şunun bilinmesi gerekir ki artık hükümet edenlerin de herhangi bir erteleme gibi bir lüksleri kalmamıştır, üreticinin olduğu gibi vatandaşında gözü açılmış ve kimsenin sabrı kalmamıştır. Tarımda herhangi bir şekilde ertelenme veya daha sonra ödeyim gibi bir lüksleri olmadığı gibi, bu vakitten sonra da bu hükümetin ve bu göreve talip olanların da bize zaman verin gibi bir lüksleri yoktur” diye konuştu.

Naimoğulları: Bu hükümetin son şansıdır

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ülkede siyasi iktidarsızlığın olduğunu söyleyerek, “Özellikle bizim sektörümüzle ilgili olarak 6 ayda bir bakan değişirse yapıcı bir Tarım Politikasının ortaya konması imkânsızdır. Bizim isteğimiz tarım ve hayvancılık politikasının istikrarlı olarak ortaya konmasıdır, ama siyasette yaşanan bu kaos ve ikide bir hükümetin bozulması üretim sektörünü büyük sıkıntıya sokmuştur. Yeni kurulan hükümetten çok fazla beklentim yoktur ve kurulan UBP-DP hükümetin uzun süreli olacağı ya da ciddi açılımlar yapacağını düşünmüyorum. Şunu söylemek isterim ki hükümet edenlerin bu son şanslarıdır. Ciddi kuraklıkla karşı karşıya kaldığımız ve üretim sektöründe yaşadığımız pazarlama sorunuyla boğuştuğumuz bu dönemde, hükümet hem kuraklık, hem de pazar sorunu çözemezse, tedbirler almazsa, gelen suyun tarım ve hayvancılıkta kullanımını sağlamazsa hayvancılık sektörü büyük ihtimalle 2017’ye kadar yarıdan da aşağıya azalacaktır. Bu yüzdende biz çok da ümitli olmasak bile, umarım yanılırız ve bugün kurulan hükümet halkın ve üretim sektörlerinin geleceği açısından gününde ödemelerini yapar, alacakları öder ve pazarlama konusunda atılım yaparlar” dedi.

“Üreticinin alacakları ödenmeli”

En önemli konunun yeni kurulan hükümetin tarım ve hayvancılık politikaları üretmeleri ve gerekli yasaları çıkarmaları olduğunu vurgulayan Naimoğulları, “Hükümetten yüklü miktarda alacaklarımız vardır. Söz konusu ekonomik paketi imzalanmazsa hükümet, üreticiye olan borçlarını da ödeyemez bu bilinen bir gerçektir. Bu sebeple ekonomik paket Kıbrıs Türkünün çıkarlarını gözeterek, gözden geçirip imzalamak gerektiği inancındayım, insanların artık dayanacak gücü kalmadı ve alacaklarının biran önce ödenmesi şarttır. Eğer bunlar yapılmazsa daha önce yaptığımız gibi hakkımızı arayacağız, çünkü bizim için önemli olan üreticinin hakları, üreticinin ekmek parasıdır. Ekmek parası için de gerekeni daha önce yaptığımız gibi yine yapacağız” diye konuştu.

Bicen: Politik değişiklikle başarıya ulaşılamayacak

Doğancı (Elye) Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Bicen, yeni hükümetin herhangi bir politik değişiklikle başarıya ulaşacaklarına inanmadığını belirterek, “Zaten bugüne kadar hükümetler politikasızlık uğruna ne gerekirse onu yaptılar. Bunun yanında bu ülkede politika diye bir şey uygulanmamıştır, uygulanan bir politika varsa da o sadece bu ülkeyi batırmaya yöneliktir. İnandığım bir şey var ki gerek bir önceki, gerekse şimdiki hükümet bireysel anlamda bazı insanların isteklerini yerine getirmişler ve getireceklerdir. Kısacası bireysel anlamda bazı insanların sorunlarını çözeceklerine yürekten inanmaktayım, ama toplumsal ve sektörel bazda ülke sorunlarını ise çözeceklerine inanmıyorum” şeklinde konuştu.

Bicen, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sektörler, üreticiler ve vatandaş bombanın piminin tutmuş bekliyor. Memlekette bir patlama olacağı ortada, ama bu patlamanın neticesi, ölçüsü ve şiddeti ne olacak kestirmek mümkün değil. Kısa zamanda büyük bir patlama olacağına inanıyorum. Herkes çözümün arkasına saklanmaktadır ama ben çözüm olmadan da yapılabilecek işlerin olduğuna inanıyorum, ama Kıbrıs Sorununun çözümü de çok önemlidir. çünkü bu ülkede ne hukuk, ne de adalet çalışıyor en azından dünya hukukunun içerisine girmemiz de çok önemlidir.”

Akçın: Su üreticiye verilmelidir

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, hükümetten beklentilerinin narenciyeye de yansıyan kuraklık için çalışmaların başlatılması olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl sektörde kullanılan birçok su kuyusunun kuruyacağı, suların yüzde 100 azalacağı ortadadır. Bu sebeple de üretici ürünlerini sulayamayacağı gerçeği ile karşı karşıyayız. Türkiye’den gelen su barajda beklemektedir ve bu su biran önce gerekli çalışmalar yapılarak üreticiye verilmesi şarttır, hükümet bu doğrultuda harekete geçmelidir. Bunun yanında geçen yıldan ödemediği ihtiyaç primi ödenmelidir. Şu an kamyoncular ödenmediği için eylem yapmaktadır. Cypfruvex’in büyük bir oranda maliyeden ihracat primi alacağı vardır. Bu alacakların biran önce ödenmesi ve üretici ile diğer kesimler bulunduğu zor durumdan kurtarması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Tek düşünce memuru ödemek olmamalıdır”

Hükümetlerin tek görevinin memurun ödenmesini düşünmek olmaması gerektiğine dikkat çeken Akçın, “Hükümetlerin görevi üreticiyi ve tüm sektörleri düşünmek de olmalıdır. Eğer hükümetsen, ‘yalnız memur maaşlarını ödeyelim, gerisi bir şey olmaz’ dememelidir. Eğer ödeyemiyorsan da bunu çaresini bir şekilde bulmak zorundasın, gerek protokolü imzalayarak, gerekse başka bir şekilde. Gelmiş geçmiş hükümetler narenciye ve Güzelyurt bölgesi için plan, program yapsalardı sorunlar bu noktaya gelmezdi. Her gelen hükümet bir öncekinin yaptıklarının yanlış olduğunu iddia ederek, bozup yenisini yapmaktadır. Artık bozup baştan yapmaların memlekete hayrı yoktur, bu yüzdende tarımda doğru planlamaların olması gerekmektedir.