Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, 3 gündür Lefkoşa’da sürdürdüğü eylem kapsamında bugün Başbakanlık önüne gitti.

Birliğin bugünkü eylemine Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Patates Üreticileri Birliği ile Narenciye Üreticileri Birliği de destek verdi.

Başbakanlık önünde sırasıyla Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Narenciye Üreticileri Birliği ve Patates Üreticilileri Birliği başkanları birer konuşma yaptı. Eylem, konuşmaların ardından devam etti.

Bakanlar Kurulu toplantısının da devam ettiği Başbakanlıkta, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, eylemcilerden oluşan bir heyeti kabul etti. Görüşme devam ediyor.

BAYRAKLI - PANKARTLI EYLEM

Traktörler ve iş araçlarıyla sabah saatlerinden itibaren Lefkoşa’da toplanan üreticiler, Meclis ve Dereboyu istikametinden Başbakanlık önüne geldi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede polis Başbakanlık binasının önünde etten duvar oluşturdu. Başbakanlık önüne gelen iş araçlarının, yola konan itfaiye ve polis araçlarıyla Başbakanlık kapısına ulaşmasına engel olundu.

Çok sayıda traktör, biçerdöver ve kamyonla Başbakanlık önüne giden üreticiler, burada hükümeti protesto etti. Tarım sektöründe yaşanan sıkıntılara çözüm bulunamadığını savunan eylemciler hükümeti istifaya çağırdı.

“Bu ülkede üretici zurnanın son deliği” ve “Çiftçi hayvancı kardeş, hükümet galleş” sloganların yazılı olduğu pankartların yer aldığı iş araçlarına Türkiye ve KKTC bayrakları da asıldı.

NAİMOĞULLARI

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Başbakanlık önünde yaptığı açıklamada, bugün verdikleri kavganın üretim sektörünün kavgası olduğunu belirterek, ülke üreticisinin korunmasını ve tarımın tüm sektörlerinin desteklenmesini istediklerini vurguladı. 

Naimoğulları, hükümetlerin ülkede “memur cenneti” ve “tüketici bir toplum” yaratarak, üreticiyi de korumadığını savundu ve tarım sektöründe artık bütünlüklü bir politika belirlenmesi, tarım bütçesinin artırılması ve yerli ürünlerin gerçek anlamda desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Mustafa Naimoğulları, 3 gündür işlerini güçlerini, mandıralarını ve ailelerini bırakıp, bu yağmurda ve soğukta eylemde olduklarını ifade ederek, verdikleri kavganın üretim kavgası olduğunu ve siyasetle ilgisi olmadığını vurguladı.

Naimoğulları, eylemler sırasında polisin kendilerine çok sağduyulu ve demokratik bir şekilde davrandığını, bundan da büyük mutluluk duyduklarını belirterek, polis örgütüne teşekkür etti.

Zarar verdikleri kamu mallarını tamir etmeye hazır olduklarını, ancak hükümetin de zarar verdiği üreticisini korumasını beklediklerini ifade eden Naimoğulları, bugün bu eylemle, üretimden uzak olanların üreticilerin neler çektiğini anlayacağını kaydetti. 

Naimoğulları, eylemi polisle karşı karşıya kalmak veya kamu malına zarar vermek için değil, tarım bütçesinin yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla yaptıklarını ifade ederek, tarım bütçesinin en az yüzde 50 artırılmasını ve tarımda bütünlüklü bir çözüm getirecek politikaların üretilmesini istediklerini dile getirdi.

Tarım sektöründeki üreticilerin her zaman ayrıldığını, bütçenin yetersiz kaldığını, ancak şimdi tüm üreticilerin birleştiğini ve artık bütünlüklü bir çözüm istediğini ifade eden Naimoğulları, mevcut bütçe ve mevcut politikalarla tarımın yönetilemeyeceğini kaydetti.

Naimoğulları, üreticilerin ürettiğini ancak üretilenin üç katının dışarıdan ülkeye getirildiğine işaret ederek, tüccarların desteklendiğini savundu. Naimoğulları, yerli üretime ve üreticiye daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirterek, üretmeyen toplumların yok olduğuna işaret etti.

Doğru bütçe, doğru politika ve doğru imkanlarla tarımın geliştirilebileceğine işaret eden Naimoğulları, bu sıkıntıları aşmak için görüşmeden yana olduklarını, kırıp dökme peşinde de olmadıklarını söyledi.

KELLE

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de, seçim zamanları her zaman yanlarında olan siyasilerin bugün nerede olduğunu sordu ve artık kendilerinin de siyasilerin yanında olmayacağını kaydetti.

Hükümetin geçen yıl üreticilere “kemerleri sıkmasını istediğini, yeni dönemde her şeyin daha rahat olacak” sözü verdiğini söyleyen Kelle, “Ancak yeni bütçe de eskisi ile aynı. Artık kemer sıkma zamanı sizde” dedi.

Üreticiye olan borçların ödeneceğini ve bunun mecburi olduğunu ifade eden Kelle, “Üretim sektörü bugünden sonra omuz omuza” diye konuştu.

ALİOĞLU VE YEŞİLADA

Narenciyeciler Birliği Başkanı Ali Alioğlu ile Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada da, hükümet olmanın gereğinin üretime ve üreticiye sahip çıkmaktan geçtiğini ifade ederek, hükümete yönelik eleştirilerde bulundu, üretime sahip çıkmasını istedi, bütünlüklü bir tarım politikası geliştirilmesini talep etti.

Bugün buraya, hükümetin, üreticinin sesini duymadığı ve sorunlara çare bulamadığı için geldiklerini ifade eden Alioğlu ile Yeşilada, tarım sektöründeki üreticilerin ortak sorunun bütçe olduğunu vurguladı, çözüm istedi.

1420637201.jpg

1420637228.jpg

1420637241.jpg

1420637259.jpg

1420637273.jpg

1420637288.jpg

1420637300.jpg

1420637313.jpg

1420637328.jpg

1420637360.jpg