Organ Nakli Yasası’nın ekim ayında Cumhuriyet Meclisi’nden geçmesinin ardından yasayla ilgili alt tüzükte hazırlanıp Hukuk Dairesi’ne sunuldu. Canlıdan yapılacak organ nakillerinin başlaması için Hukuk Dairesi’nin tüzükle ilgili görüşünü sunması bekleniyor

ÖNCE CANLINDAN NAKİLLER: Kadavradan yapılacak organ nakillerinin başlaması biraz daha zaman alacak. Kadavradan nakillere başlanması için bilgisayar sisteminin düzenlenmesi gibi bazı ön hazırlıklar yapılması gerekiyor

“Organ Nakli Yasası” olarak bilinen “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa’nın Meclis’ten geçmesinin ardından canlıdan organ nakillerinin başlaması için gerekli alt tüzük de hazırlanıp Hukuk Dairesi’ne sunuldu.

Canlıdan yapılacak organ nakili ameliyatlarının yapılabilmesi için Hukuk Dairesi’nin görüşü bekleniyor. Ayrıca nakil ameliyatları için Hacettepe Hastanesi ile de temasa geçilip geriye sadece protokolün imzalanmasının kaldığı öğrenildi. 

Kadavradan nakiller daha sonra başlayacak…

Kadavradan yapılacak organ nakilleri ise canlıdan yapılacak organ nakillerinden bir süre sonra başlayacak. Bu ameliyatlar için bilgisayar sisteminin yeniden düzenlenip ön hazırlıkların yapılması bekleniyor.

“Hukuk Dairesi’nin görüşü bekleniyor”

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’nde Dernek Başkanı Dr. Zerrin Akalın yasanın Meclis’ten geçmesinin ardından tüzük çalışmalarına başlandığını ve tüzük çalışmalarının da tamamlanıp Hukuk Dairesi’ne sunulduğunu açıkladı. Bu süreç içerisinde Hacettepe Hastanesi’yle de temasa geçildiğini kaydeden Akalın, Hacettepe Hastanesi’yle de ilişkiler kurulduğunu ancak henüz protokol imzalanmadığını anlattı.

“Önce canlı nakiller”

Akalın, ilk önce canlından organ nakillerinin başlayacağını söyledi ve bilgisayar sisteminde yapılacak düzenlenin ardından kadavradan da nakillere geçileceğini kaydetti. Kadavradan yapılacak nakiller için ön hazırlığın şart olduğuna vurgu yapan Akalın şu şekilde konuştu:

İlgili tüzük hazırlanıp Hukuk Dairesi’ne sunuldu. Canlıdan yapılacak organ nakillerinin başlaması için Hukuk Dairesi’nin görüşünü bekliyoruz. Kadavradan yapılacak nakiller içinse bilgisayar sisteminin düzenlenip, ön hazırlıkların yapılması bekleniyor. Bu konuda emin adımlarla hareket ediliyor. Bizim için önemli olan bir suistimalle fırsat verilmemesidir. Tüzüğe uygun ve denetimler yapılabilecek bir şekilde başlamalıdır.

“Zaman hastaların aleyhine çalışıyor”

Organ nakillerinin gecikmesinin hastaların aleyhine işleyen bir süreç olduğunu ifade eden Akalın, ancak organ nakillerinde de suistimale ihtimal vermemesi için yasal prosedürün tamamlanıp başlanması gerektiğine dikkati çekti.

Akalın tüp bebek konusuna işaret ederek yasadan önce uygulanmasına başlandığını söyledi ve yasa geçmesine rağmen hala kontrol altına alınamadığını kaydetti.