Dışişleri Bakanı Özdil Nami, hedefin kapsamlı çözüm olduğunu ve Türk tarafının ara formüllerle işi olmadığını ifade ederek, Rum yönetimine, diplomatik savaştan kaçınması çağırısında bulundu. Nami, bu toplumların diplomatik savaşlara değil işbirliğine ihtiyacı olduğunu vurguladı.
 
Meclis Genel Kurulu’ndaki güncel konuşmalarda TDP milletvekili Zeki Çeler’den sonra söz alan UBP milletvekili Hamza Ersan Saner, dışilişkiler ve Kıbrıs konusuna değindi.

SANER

Saner, konuşmasında, Avrupa Birliği’ni, Kıbrıs’ı kullanarak Türkiye’nin ilerlemesini engellemeye çalıştığı gerekçesiyle eleştirdi.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere farklı, Kıbrıslı Rumlara farklı tutum içinde olduğunu kaydeden Saner,  “Uygulanan çifte standardı kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Saner, Avrupa Birliği’nde kayıplar konusunun gündeme getirilmesini de eleştirdi.

Ersan Saner, konuşmasında Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Navtex’le ilgili belgeler ortadayken bu konuda ciddi şekilde yalan söylediğini belirtti, “Böyle bir lidere güvenip nasıl müzakare masasına oturacağız?” diye sordu.

Saner, uluslararası camianın samimiyetsiz bir tavır sergilediğini belirterek, Dışişleri Bakanlığı’nın bu konudaki tavrını sordu.

NAMİ

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Saner’e cevaben yaptığı konuşmada Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıs konusundaki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gerekli tepkileri de ortaya koyduğunu belirtti.

Nami, Rum tarafının birçok talebine gerekli karşılık verilerek Güvenlik Konseyi’nin daha dengeli bir yaklaşımı ile dengeli bir rapor çıkarıldığına dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri’nin raporunda Kıbrıs Türkleri üzerine uygulanan insanlık dışı ambargolara yer verilmesine rağmen Güvenlik Konseyi’nde buna yer verilememesinin “büyük bir ayıp” olduğunu ifade eden Nami, bu konuda da gerkeli çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Nami, Yunanistan Başbakanı’nın Kıbrıs ziyaretini de kaçırılmış bir fırsat olarak değerlendirerek, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun çözümüne olumlu katkı yapması gerektiğini ancak şu anada kadar böyle bir katkının görülmediğini ifade etti.

Yunan savunma bakanının sürekli olumsuz açıklamalar yaptığını kaydeden Nami, Yunan savunma bakanının ‘ortak askeri tatbikatları birlikte yapacakları’ açıklamasını eleştirerek, savaş çığırtkanlığı yaptığını söyledi.
 
Nami, “Uzun süredir ortak tatbikatlar askıya alındı. Rum-Yunan ikilisi de ortak tatbikattan  kaçılınılmalı” dedi.
 
Navtex’in ilanı ile Rumların masadan kaçmasının da kabul edilmez olduğunu ifade eden Nami, “her iki taraf da kendi hareketlerini askıya alacaksa bu bir yaklaşım olabilir. Denge çok önemlidir. Onlar adım atarsa Türk tarafı da atar. Biz liderlerin tekrar müzakerelere başlamasını istiyoruz. Kıbrıslı Türk lider masadan kalkmadı. Eğer Rum lider önkoşul koymadan masaya dönerse Türk tarafı da masada olacak. Rum lidere bizim çağrımız, ön koşul koymaktan vazgeç doğruları konuş, tek yanlı egemenlikten vazgeç yönündedir”  ifadesine yer verdi.
 
“DİPLOMATİK SAVAŞLARA DEĞİL İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Hedefin kapsamlı çözüm olduğunu ve Türk tarafının ara formüllerle işi olmadığını ifade eden Nami, Rum Yönetimi’ne, Navtex, hellim gibi konularda diplomatik savaştan kaçınması çağırısında bulunarak bu toplumların diplomatik savaşlara değil işbirliğine ihtiyacı olduğunu vurguladı.
 
Bakan Nami, Rumların hakimiyetçi tavırlarından vazgeçmediği sürece Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılmasının mümkün olmadığını da vurguladı.