Dışişleri Bakanlığı’nda saat 14.00’te gerçekleşen görüşmede basına görüntü verildi, açıklama yapılmadı. Görüşmenin ardından Nami Dışişleri Bakanlığı toplantı salonunda konuşma yaptı, Demirtaş Kıbrıs ekonomisi ile ilgili sunumunu gerçekleştirerek, ticaretin önündeki engellerin aşılabilmesi için bazı önerilerini açıkladı.

NAMİ

Dışişleri Bakanı Özdil Nami Bakanlık olarak Kıbrıs sorununun çözümüne odaklı, hidrokarbonlarla ilgili, yerel ürünlerin yurt dışına pazarlanması ve üniversitelerin tanıtımı çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Bakanlığın son dönemdeki çalışmalarının dünya ile ticari ilişkilerin geliştirilmesine, uluslararası işbirliği, yabancı yatırımların ülkeye gelmesi üzerine yoğunlaştığını kaydeden Nami, ekonomik ve ticari işlerle ilgili müdürlüğün yurtdışı etkinlik ve organizasyonlarla, işadamlarının bu fuar ve organizasyonlara azami düzeyde katılımına katkı sağlamak için uğraş verdiğini kaydetti.

Nami, yurtdışından ülkeye gelecek işadamları için yurtdışındaki temsilcilikler vasıtasıyla yoğun çalışmaların sürdüğünü kaydederek, izolasyon nedeniyle zorluklar yaşayan ihracatçılar için de AB, İİT ve körfez ülkeleri nezdinde temasların da devam ettiğini açıkladı.

KKTC’den ihraç edilen, hellim, süt ürünleri, piliç eti, narenciye, patates gibi ürünler yanında, unlu gıdaları, nar, nar suyu, zeytinyağı, harup, pekmez, işlenmiş et ürünleri, macun, reçel v.b ürünlerin de yurtdışında Pazar bulabileceğine dair araştırmaları ve tespitleri bulunduğunu da açıklayan Nami, ürünlerin ihracatı işbirliği ve yatırım olanakları için Adada bulunan Demirtaş’a ziyaret için teşekkür etti.

DEMİRTAŞ

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da yaptığı sunumda KKTC ekonomisinin son durumu hakkında bilgiler vererek, ticaret alanında karşılaşılan engellerin aşılabilmesi için önerilerini açıkladı.

Siyasi sorunların ekonomik sorunlardan ayrı düşünülmesi ve çözüm bulması gerektiğini kaydeden Demirtaş, Yunanistan ve Türkiye örneğini vererek, siyasi sorunların olduğu yerde durmasına rağmen önceleri 200 Milyon Dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin bugün 5 Milyar Dolara çıktığını ifade etti.

Demirtaş, Kıbrıs’ta da ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara öncelik verilmesi ve daha sonra çözüm düşünülmesi önerisinde bulunarak, önce ekonomik ilişkilerin artırılması, sorunla karşılaşıldığında konunun daha sonraya bırakılması için ”paranteze alınmasının” doğru olacağını savundu.

“Akdeniz Güzeli Kıbrıs” temalı uluslar arası turizm ve tanıtım çalışmaları yapılması önerisini getiren Demirtaş, ayrıca Ercan Havaalanı’nın BM kontrolüne verilmesi ve uluslar arası uçuşlara açılması karşılığında, Türk hava sahasının Rumlara açılması konusunun gündeme gelmesi gerektiği görüşünü bildirdi.

Girne ve Gazimağusa limanlarının uluslar arası deniz trafiğine açılması karşılığında, Türkiye’nin bir limanının da Kıbrıs gemilerine açılmasının da bir açılım olabileceğini ifade eden Demirtaş, kurvaziyer turizmini Türkiye’de geliştirdiklerini, limanların açılması halinde bu tip turizmle KKTC’ye yılda 3 milyon turistin daha gelebileceğini kaydetti.

Demirtaş Ada çevresinde bulunması muhtemel doğal gaz ve Türkiye’den gelecek suyun birleştirici olması ve ekonomik çıkarların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

Demirtaş Yeşil Hat Tüzüğünün iyileştirilmesi ile birlikte Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün de Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

1419261506.jpg

1419261599.jpg