KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı makamına oturur oturmaz Rumlarla pazarlıkları yürütecek müzakerecisini belirledi.

Akıncı, eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat döneminde de müzakerecilik yapan günümüzün KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi müzakereci atadı.

Yeni müzakere dönemi öncesinde Hürriyet’e konuşan Nami, BM başta olmak üzere uluslararası toplumun da 2015’i Kıbrıs’ta çözüm yılı olarak gördüğünü belirterek, “Bizim hedefimiz de yıl sonuna kadar çözüm. Zorlu bir süreç olacak. Rumlarla bugüne kadar varılan anlaşmaları kabul ederek kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

YENİ GÖREVİ TERCİH ETTİ

Nami, “Dışişleri Bakanı’yım. Kendi değerlendirmemi yaptım ardından parti başkanımızla teklifi ele aldık. Partimiz, ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Akıncı’yı destekleme kararı aldığında herhangi bir pazarlık içine girmedi. Akıncı seçildikten sonra teklifi bana iletti. Kıbrıs sorununun çözümü çok önemli. Makamlar halk yararına icra etme yerleridir. Bu nedenle Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrılarak müzakereci olmayı kabul ettim” dedi. Nami 1997 yılında merhum Cumhurbaşkanı Denktaş’ın siyasi analiz yetkilisi oldu. 2003’te Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) milletvekili seçildi ve sırasıyla eski Cumhurbaşkanı Talat döneminde müzakereci, ardından Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu. Nami, görevleri nedeniyle Türkiye hükümetlerinin yakından tanıdığı bir isim.  Erdoğan’dan Akıncı’ya davet

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine çarşamba günü ilk yurtdışı gezisini Ankara’ya gerçekleştiriyor. Akıncı’ya yeni atadığı müzakerecisi Dışişleri Bakanı Özdil Nami de eşlik edecek. Akıncı yarın, Rumlarla müzakereleri başlatmak üzere Ada’ya geleceğini açıklayan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs temsilcisi Espen Barth Eide ile görüşecek. Eide 4 gün Ada’da kalacak ve Rum lider Nikos Anastasiadis ve Akıncı’yı biraraya getirecek. Akıncı’nın Ankara ziyareti bu nedenle BM temsilcisi ile temaslarının arasında gerçekleşecek