Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Doğu Akdeniz’de artan tansiyon ve ülkelerin güç politikaları sonucunda daha da kronikleşen uyuşmazlıklar yerine işbirliği ve istikrara dayalı yeni bir düzenin mümkün olduğunu; bu projenin gerçekleşebilmesi için Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini belirtti.

Nami, temaslarda bulunmak üzere bugün heyetiyle birlikte Brüksel’e gitti.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre Nami, temaslarına Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikalarından sorumlu Komiseri JohannesHahn ile görüşerek başladı.

Nami daha sonra Brüksel’de temsilciliği bulunan çeşitli AB üye ülkelerinin daimi temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerde Nami, müzakere sürecinde son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi vererek, Kıbrıs Türk tarafı üzerinde uygulanan izolasyonların kaldırılmasına yönelik Avrupa Birliği kurumlarının kararlarını hatırlattı.

Nami,  Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği ile entegrasyon süreci ile adada kapsamlı bir çözüme daha kolay ulaşılabileceğini ifade ederek, Kıbrıslı Türkler üzerinde uygulanan kısıtlamaların kaldırılması için AB kurumlarının ve üye ülkelerinin desteğini talep etti.

Nami daha sonra, Avrupa Basın Kulübü’nde (PCE) “Kıbrıs Sorunu ve Hidrokarbon Kaynakları: Zorluklar ve Fırsatlar” isimli bir konferans verdi.

Nami konuşmasında, Doğu Akdeniz’de artan tansiyon ve ülkelerin güç politikaları sonucunda daha da kronikleşen uyuşmazlıklar yerine işbirliği ve istikrara dayalı yeni bir düzenin mümkün olduğunu; bu projenin gerçekleşebilmesi için Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini belirtti.

Nami, Kıbrıs sorununun çözümüyle Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinden AB-NATO ilişkilerine birçok alanda olumlu etkilerinin hissedileceğini, İsrail ve Kıbrıs açıklarında bulunan doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa Birliği’nin enerji güvenliği ihtiyacına katkı koyacak şekilde AB topraklarına taşınabileceğini işaret etti.

Nami konuşmasında ayrıca, başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası toplumun Rum tarafını ön şartsız olarak müzakereler dönmesi için cesaretlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Brüksel’de temaslarını yarın da sürdürecek olan Nami’nin,  yarın akşam adaya dönmesi bekleniyor.

Nami’ye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Hüseyin Özel ve 3. Sekreter Sertaç Güven eşlik ediyor.

1425921092.jpg