Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs meselesinin çözümü için müzakere masasına oturmadan barışın gelmesinin mümkün olmadığını belirterek, ilk şartın masadan kalkan tarafın geri dönmesi olduğunu söyledi.

Nami, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne gerçekleştirdiği ziyareti AA'ya değerlendirdi.

Çipras'ın, adada iki bölgeli ve iki toplumlu federal bir çözüm bulunması gerektiğine dair ifadelerini olumlu bulduğunu kaydeden Nami, Rum tarafında federal çözüme karşı artan bir siyasi bir havanın var olduğunu dile getirdi. Çipras'ın bu noktadaki yaklaşımını, "Rumlara verilmiş bir cevap" olarak değerlendiren Nami, şunları söyledi:

"Ancak bunun artık somut adımlara dönmesi gerekir. Yunanistan adada tekrar bir çözümü samimiyetle arzu ediyorsa Rum liderin müzakere masasına dönmesi konusunda da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Müzakere masasına oturmadan barışın gelmesi mümkün değil. İlk şart, masadan kalkan tarafın süratle geri dönmesidir."

Nami, Rum kesiminin müzakereler çerçevesinde yeniden masaya döndükten sonra ise açıkta kalan konular üzerine odaklanan bir müzakere sürecinin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, Yunan tarafının da artık doğalgaz ve AB gibi konuları müzakerelerde bir koz olarak kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuların bir koz yerine, kapsamlı çözümü kolaylaştıracak unsurlar olarak değerlendirilmeye başlanması gerektiğini söyleyen Nami, "Maalesef Rum liderlerin bu konularda yapıcı anlayış yerine, müzakereleri zora sokacak bir anlayışla hareket ettiğini görüyoruz. Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm olacaksa iki tarafın birbirlerinin meşru hak ve çıkarlarına saygı duymalarıyla olur" dedi.

"YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ"

Yeni göreve gelen Yunanistan hükümetinin federal çözüm konusunda yapacaklarının da söylediklerini destekler şekilde olmasını ümit ettiklerini belirten Nami, "Hükümetin söyledikleriyle yaptıklarını yakından takip edeceğiz" dedi.

Çipras'ın, Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama konusunda sadece Rumların egemenlik haklarından bahsetmesine değinen Nami, Yunan tarafından hatalı değerlendirmelerin devam ettiğini gördüklerini kaydetti. Nami, Çipras'ın Kıbrıslı Türklerin haklarını görmezden gelen bu tür yaklaşımlarını kısa sürede terk etmesini temenni ettiğini belirtti.

Nami, sismik araştırma gemisi Barboros Hayrettin Paşa'nın bölgedeki faaliyetlerine yönelik eleştirilerin ise tek taraflı değerlendirmeler olduğunu dile getirdi. Sadece Rumlardan oluşan bir hükümeti, bütün Kıbrıs'ın hükümeti gibi kabul edenlerin, uluslararası hukuka atıfta bulunma hakları olmadığını vurgulayan Nami, "Bunlar tek taraflı değerlendirmelerdir ve bilinmiş resmi görüşlerin tekrarından öteye bir değer taşımamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.