Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Namibyalı Müslümanların ilk ibadethanesi olan Soweto Mescidine tadilat ve donanım desteğinde bulundu.

Namibya Afrika'da İslamiyet'i tanıyan en son ülke olma özelliğini taşıyor. 1979 yılında, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Durban şehrinde bulunan bir grup Müslüman Namibya'nın başkenti Windhoek'e gelerek, incelemelerde bulunmuş ve Windhoek'inKatutura Bölgesinde bulunan Soweto semtinde bir evi satın alarak Müslümanların ibadet edebileceği mescid olarak hizmete açmışlardı. Bugün Namibya'da son yıllarda gelen göçmenler ile birlikte yaklaşık 10-15 bin Müslüman bulunuyor. Başkent Windhoek'ta halen kullanılan 4 adet Camii bulunurken, yaklaşık 3.000 Müslüman yaşıyor.

Namibya İslam Merkezi yetkilileri ve Soweto Mescidi İmamı ve temsilcileri TİKA Windhoek Koordinatörlüğü'nü ziyaret ederek Soweto Mescidinin Namibya Müslümanlarının ilk ibadethanesi olması dolayısı ile kendileri için söz konusu mescidin ayrı bir önemi olduğu ancak şuan mescidin oldukça eski ve yıpranmış olduğunu belirterek TİKA'dan Soweto Mescidinin tadilatı ve donanımı için destek talebinde bulundular. Bu çerçevede TİKA tarafından Namibya'nın Başkenti Windhoek'te bulunan ve Namibyalı Müslümanların ilk ibadet yeri olarak bilinen Soweto Mescidinin tadilatı ve donanımı gerçekleştirildi.

Soweto Mescidi, TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş, TİKA Windhoek Koordinatörü Cüneyt Esmer, Windhoek İslam Merkezi İmamı MuhammadNegumbo ile merkezin diğer yetkilileri, Namibya'da bulunan Müslüman STK yetkilileri, TİKA yetkililerinin katıldığı bir tören ile yetkililere teslim edildi. TİKA Başkan Danışmanı Kolabaş, törende yaptığı konuşmada Namibyalı Müslümanlar ile böyle anlamlı bir törende beraber bulunmaktan çok mesud ve bahtiyar olduğunu ifade ederek projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Windhoek İslam Merkezi İmamı Negumbo'da törende yaptığı konuşmada Soweto Mescidinin Namibyalı Müslümanlar için çok farklı bir yeri ve önemi olduğunu belirterek, TİKA'nın desteği olmasaydı söz konusu tadilat ve donanımı gerçekleştiremeyeceklerini TİKA'ya ve Türkiye'ye katkılarından dolayı teşekkür etti.