Teoman Turan

Türkiye’den gelen suyun yönetiminin kimde olacağı son dönemde en çok konuşulan konulardan biri… Kıbrıs Türk Belediyeleri mi yoksa Türkiye Devlet Su İşleri mi yönetecek tartışmalarının devam ettiği şu günlerde Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Ada TV’ye önemli açıklamalarda bulundu. 

Namsoy, su konusunda birçok açıklamaların yapıldığını, ama çıkan haberler incelendiğinde söz konusu açıklamaların anlaşılır olmadığını kaydetti. 

Lapta Belediye Başkanı Namsoy, “Bir açıklama yapıldı işte CTP toplantı yaptı ve red oyu çıktı. Bu red oyu çıktı demek bana bir anlam ifade etmez. Reddettiğiniz nedir ? Bunu açıklamanız lazım. Suyun tamamen işletilmesini mi üstlenmek istiyorsunuz. Neyi reddettiniz halkın anlayabileceği şekilde açıklanması gerekir. Bu gibi hareketler sanki de Türkiye’den gelen birileri gelip suyu kontrol altına alıyor işletmesini yapıyor gibi bazı yanlış anlaşılmalara neden oluyor” dedi. 

Türkiye’nin birçok yatırım yaparak deniz altından borularla KKTC’ne su taşıdığını kaydeden Fuat Namsoy, söz konusu suyun Kıbrıs Türk’ünün kullanımına verilmek için adaya getirildiğini kaydetti. 

Bu konudaki önerileri de anlatan Namsoy, şu ifadeleri kullandı: 

“650 MİLYON TL’LİK YATIRIM GEREKİYOR” 

“Türkiye suyu Güzelyalı’ya kadar getiriyor. Bunun işletmesini gerek pompa istasyonu, gerek arıtma tesisi, gerekse inşaatların kontrolü olsun bu işletmeyi özelleştirmek istiyor 20 yıllığına. Bunun karşılığında da, bunu alacak şirketten bazı talepleri var. Bu da yaklaşık 650 milyon TL civarında bir yatırım gerektiriyor.”

Namsoy, bu 650 milyonluk yatırımın gereklerini de şöyle açıkladı: “KKTC’de genelindeki arıtma sistemlerinin, kanalizasyon sistemlerinin yapılması, bunların arıtma sistemine aktarılması, bunun geriye dönüşümü sağlanması ve şu anda mevcut şebekelerde olan tüm eski şebekelerin yenilenmesi.” 

“TOPLANTIYA ÇAĞRILMADIK” 

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, bunun üzerine Belediyelerin de bir şirket kurup, toplantıya bir kez çağrıldıklarını, nasıl bir çalışma yapıldığının da doğal olarak bilgisinde olmadığını kaydetti. 

Namsoy, “Sadece bir tek toplantıya gittim. Kaldı ki beş yıllık süre içinde de bizi KKTC’deki hiçbir hükümet tarafından çağrılıp bu konuda bilgi sahibi yapılmadık. Su geldiği zaman bunun işletmesi ne olacak? Hiçbir çalışma yapılmadı. Bir buçuk yıldan beri Su Dairesi’nde bile bir müdür yok. Bu olay geldiğinde bize Belediyeler Birliği’nde yapılan toplantıda biz bu işletmeye talibiz dediler. Altyapı yatırımlarını da kendimiz yapacağız dediler.” 

“KAR ETMEZLERSE, BİZE VERMEYECEKLER” 

Namsoy açıklamasında KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (BESKİ)’nin hedefinden de bahsederek şu ifadeleri kullandı: “Dedim ki, madem ki, burayı siz işleteceksiniz, niçin depoya kadar işletmeyi yapmıyorsunuz,biz de belediyeler olarak paramızı ödeyerek kullanalım. Eğer biz bunu yapamazsak, taahhüt edelim bizim devlet hakkımızdan kesilsin. ‘Hayır’ dediler. 

BESKİ işletmeyi devralmıyoruz ki, BESKİ’nin talep ettiği olay, Lapta’daki ana depodan eve kadar olan bölümüdür. Diğer bütün yerleşim yerlerinde de BESKİ’nin talep ettiği işletme budur. BESKİ’nin talebi de bizden hizmet alımı yapacaklarmış, biz parayı tahsil edeceğiz ve bu parayı kendilerine vereceğiz. Yıl sonu kar yaparlarsa nüfusa göre bize pay verecekler. Kar yapmazlarsa bize vermeyecekler. Kurmuş oldukları bu şirketin içinde bir de madde var ki, Lapta’daki depodan eve kadar olan bölümü BESKİ başka bir özel şirkete devredebilir.” 

“BESKİ HAZIRA KONMAYA TALİP” 

Bu konunun kendisinde soru işaretleri yarattığını kaydeden Namsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Böyle bir uygulama ya özelleştirmeye karşısın diyorsun. Bu suyu istediğimiz fiyata satalım diyorsun. Dedim o zaman kanalizasyon sistemine ne zaman geçeceğiz bana en az “10 yıl sonra dediler. Halbuki işletmenin özelleştirilmesindeki hedef 5 yıl içinde bunların tamamlanıp teslim edilmesidir.” 

BESKİ’nin işletmeye talip olmadığını kaydeden Namsoy, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: 

“BESKİ zaten işletmeye talip değil ki, BESKİ hazıra konmaya talip. Yani benim depomdaki evime kadar olan yere talip. Zaten Alt yapısı yapılmış sistemler tamam. BESKİ işletmeyi istemiyor. 10 yıl sonra yatırım yapacaklarmış. Sen zaten nüfusa kadar pay ayırımı da yapamazsın. Eğer bunu işletmeye talipsek, çıkılacak ihaleye katılırız. Veya sadece Türkiye’deki iş adamları bu işletmeyi yapar diye bu durum da söz konusu değil. KKTC’deki iş adamları da ya tek başlarına, ya birleşerek bu işletmeye talip olabilirler. Talip olurken kanalizasyon şebekelerin değişimi konusunu da yapacaklarını ortaya koymaları lazım. Suyu kaça satacaklarını söylemeleri lazım.” 

Olayın çok değişik yerlere götürülmeye çalışıldığını kaydeden Namsoy, Türkiye ile Kıbrıs arasında sorun varmış gibi gereksiz olayların yaşatıldığını kaydetti.