Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, devletin narenciye üreticilerine olan ödemelerini bir an önce vermesi halindenarenciyeciliğin yok olabileceğini ifade etti.  Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı, yaptığı açıklamalarda, devletin narenciye üreticilerine ödemediği alacakları sonucunda üreticinin su paralarını ödeyemediği, bu nedenle de su sulama birliklerinden su alamadıklarını ve narenciyecilikten yavaş yavaş vazgeçmeye başladıklarını ifade etti.

Devletin bu vermesi gereken ödemeleri vermemesi nedeniyle bin 500 dönüm narenciye arazisinin kurumaya terk edildiğini söyleyen Akçın, devlet yetkililerinin bunu göz ardı ettiklerini ve Türkiye’den aldıkları 50 milyon civarı parayı yalnızca hayvancı ve çiftçiye verdiklerini söyleyerek narenciyecinin bu bağlamda da görmezden gelindiğini ifade etti.


“Devlet göz ardı ediyor”

Sözlerine narenciye üreticilerinin perişan durumda olduğunu ifade ederek başlayan Kuzey Kıbrıs Türk Narenciyeciler Birliği Başkanı Turgut Akçın, üreticinin Kasım ayında yeniden hasat dönemine gireceğini ifade ederek narenciye üreticilerinin geçen yıldan kalan alacaklarını hâlâ alamadıklarını belirtti. Akçın, geçen yıldan ağaçlarda kalan ve devlete verilen ürünlerin paralarını alamadıklarını, bu nedenle de su paralarını ödeyemedikleri için sulama birliklerinden su alamadıklarını kaydetti. Sulama birliklerinden su alamadıkları için narenciye bahçelerini sulayamadıkları gerekçesiyle bahçelerini gözden çıkaran üreticilerin bitme noktasına geldiklerini ifade eden Akçın, devletin bu durumu göz ardı ettiğini söyledi.

“Bin 500 dönüm bahçe kurumaya bırakıldı”

Bu yıl ülkemizde çok ciddi bir kuraklığın söz konusu olduğunu da ifade eden Akçın, birçok sulama kuyusunun kuruduğunu, mevcut kuyuların sularının da azaldığını ifade etti. Türkiye’den alınan 50 milyon TL’nin yalnızca hayvancı ve çiftçiye verildiğini kaydeden Akçın, bu ülkede narenciyecinin de olduğunun farkına varılması gerektiğinibelirtti. “Türkiye’den alınan bu parada narenciyecinin de hakkı var” diyen Akçın, birçok üreticinin bahçelerinden vazgeçtiğini ve bahçelerini kurumaya bıraktığını ifade etti. Bin 500 dönüm narenciye bahçesinin kurumaya terk edildiğini söyleyen Akçın, bazı üreticilerin de ağaçları kömür firmalarına sattıklarını belirtti.

“Pazarlama düzgün yapılamıyor”

Üretimden elde edilen narenciyeyi dış piyasa olarak sadece Türkiye’ye pazarladıklarını ve bunun yetersiz olduğunu söyleyen Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, ürünün daha geniş ve çeşitli piyasaya sunulması gerektiğini ifade etti. “Ellerinde konsantre var ve birinin gelip almasını bekliyorlar” diyen Akçın, ürünlerin pazarlanmasının düzgün yapılamadığını vurguladı. Öte yandan üretimin devlet eli ile planlanıp, çok çeşitlilikle pazarlanabilecek kadar ürün üretilmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.