Eniz Orakcıoğlu

Narenciye Kesim Ekipleri Birliği Başkanı Coşkun İşkey, Yeni Bakış’a konuşarak sektörün sıkıntılarını anlattı. Bu sene narenciyenin altın yılını yaşadığını söyleyen İşkey, “Ne yazık ki bizim ülkemizde istenilen rekolte elde edilemedi. Bunun yanında Türkiye’den gelen ve barajda duran suyu narenciye bölgelerine aktararak, üreticinin daha düşük maliyetlerle üretim yapılmasını sağlamalıdırlar” dedi.

“Tonajlarda azalma oldu”

İşkey, Bu yıl ihracatın iyi olmasından dolayı narenciyede hızlı bir kesim olduğunu vurgulayarak, “Buna rağmen tonajlarda yıldan yıla düşüşler yaşanmaktadır. Geçen yıl 80 ton olan bir bahçede bu yıl 40 ton ürün alındı. Bu yüzden büyük sıkıntılar yaşanmıştır” şeklinde konuştu.

“Türkiye’den bu yıl yeteri kadar işçi gelmedi”

İşçi bulma konusunda büyük sıkıntılar olduğunun altını çizen İşkey, “Türkiye’den artık buraya narenciye kesim işçisi olarak gelen işçi bulamıyoruz. Bunun da alternatifi için 3’üncü ülkeden işçi gelmesi için gerekli girişimleri yaptık ama bu yıl için herhangi bir çalışma olmadı. Girişimleri yapmakta birazda geç kaldık çünkü yapılan aflardan dolayı işçinin geleceğini düşündük ama beklediğimiz gibi olmadı” diye konuştu.

“3’üncü dünya ülkelerinden işçi getirmek şart”

İşkey, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Türkiye’den artık yeteri kadar işçi gelmemesinin sebebi oradaki şartların ve koşulların artık daha iyi olmasıdır. Eskiden Türkiye şartları KKTC’ye göre daha kötüydü, zamanlar Türkiye’nin şartları iyileştikçe gelen işçi sayısında da azalmalar oldu. Bu noktada da 3’üncü dünya ülkelerinden işçi getirmek şart oldu. Bunun mümkün olabilmesi için de hükümetin çalışma izni konusunda biraz daha iyileştirmeler olunması ve bizlere daha fazla yardımcı olmaları gerekmektedir.”

“Su narenciyeye de verilmeli”

Bu sene narenciyenin altın yılını yaşadığını söyleyen İşkey, “Ne yazık ki bizim ülkemizde istenilen rekolte elde edilemedi. Bunun yanında Türkiye’den gelen ve barajda duran suyu narenciye bölgelerine aktararak, üreticinin daha düşük maliyetlerle üretim yapılmasını sağlamalıdırlar. Hal böyle olursa fiyatalar aşağıya çekilecek ve dünyada daha iyi rekabet etme şansı bulacağız” ifadelerini aktardı.