Ucuza bahçe kapatmak için üreticileri dolaşan tüccarlar olduğunu da kaydeden Birlik üreticilere ürünlerini elden çıkarmak için acele etmemeleri çağrısında bulundu ve bu yıl fiyatların daha iyi olacağının görüldüğünü belirtti.

Narenciye üreticisinin yürekler acısı durumda olduğunu ifade eden Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği, hükümetin hiç gailesi olmadığını savundu ve “Güzelyurt’ta yaşayan ve tarımla uğraşanların halini kime aktarmalıyız, hangi makama başvurmamız gerekir? Acaba T.C Büyükelçiliği aracılığı ile T.C Başbakanına başvurursak derdimize çare olur mu?” dedi.

Birlik Başkanı Turgut Akçın yaptığı yazılı açıklamada, 53 trilyon hibe paradan narenciye üreticisine verilmemesi için Türkiye’den talimat gelip gelmediğini sordu ve “Yoksa verdiğimiz ürünün parasını ödememeleri talimatı mı vardı?” sorusunu yöneltti.

“NARENCİYE ÜRETİCİSİ DE KURAKLIKTAN ZARAR GÖRDÜ”

Narenciye sektörünün de kuraklıktan zarar gördüğünü kaydeden Akçın,  Tarım Bakanı’nın narenciye üreticisine neden kuraklık ödeneği verilmediğini açıklamasını istedi.

Diğer sektörlere 53 trilyonluk hibenin ödenmesinden sonra yine aynı sektörlere sıfır faizle kredi çıkarılırken, narenciyecinin düşünülmediğinden şikayet eden Akçın, narenciye üreticilerinin de  bu kredilerden yararlanmalarının neden sağlanmadığını sordu.

Güzelyurt milletvekillerinden bu konularda verecekleri yanıtları beklediğini ifade eden Akçın, “Yoksa seçim bitti bir sonraki seçime Allah kerim” dedi. Akçın yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Mecliste Kuru Tarıma %1, Hayvancılığa %2, Narenciyeye gelince %3 stopaj. Bizim bölgenin haklarını savunanlar nerde? Türkiye’de narenciyede stopaj %2’dir. Acaba bu husus geçerken vekillerimizin neden karşı çıkmadıklarını merak ediyoruz. 53 Trilyon hibeden biz nasibimizi alamadık. Acaba Hükümet Bayramdan önce üreticileri ödeyecekler mi? Yoksa bizleri çocuklarımızın önünde boynu bükük mü  koyacaklar.  İlgilileri Bölgeyi gezmeye davet ediyoruz. Gelsinler, gezsinler ve o güzelim bahçelerin nasıl kurumaya terk edildiğini görsünler.”

NARENCİYE ÜRETİCİSİNE ÇAĞRI

Bazı ‘açıkgöz’ tüccarların kendileri ortada görünmeden taşeronlar vasıtasıyla üreticinin ihtiyaçlı olduğunu da hesaba katarak ucuza bahçe kapatmak için üreticileri dolaştıklarını ifade eden Akçın, üreticiye ürününü elden çıkarmak için acele etmeme çağrısında bulundu.