uzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği (KKNÜB), içinde bulunulan yılın kuraklıkla mücadele yılı olacağına dikkat çekerek, narenciye ağaçlarının en azından yaşatılması için Türkiye’den gelen suyun en kısa sürede, en geç yıl sonundan önce üretime dönük olarak Güzelyurt’a aktarılmasını talep etti.

Birlik Başkanı Turgut Akçın yaptığı yazılı açıklamada,  kuraklık nedeniyle ne kadar destek verilirse verilsin  üreticiyi tatmin etmeyecek bir yıl geçirilmekte olduğunun altını çizerek,   Güzelyurt bölgesinde birçok kuyunun kuruyacağı, birçoğunun tuz oranının ikiye, üçe katlanacağını belirtti.

Akçın, birçok bahçenin kuruyacağı veya kurumaya terk edileceği öngörüsünde bulunarak, “İçinde bulunduğumuz yıl üreticiler ürün almak için değil ağaçları yaşatabilmek için çalışacaklar. Bütün ümitlerimizi gelen suya bağlamış durumdayız” dedi.

Suyun kullanılmasında her geciken günün üretim ve üreticiye yansıdığını kaydeden Akçın,  “Sulama suyu olarak Anavatan’da Çukurova veya diğer tarımla uğraşan bölgelerdeki fiyatlar baz alınarak üreticiye yansıtılmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Akçın, tarımda rekabet göz önünde bulundurulduğunda tarımda yüksek   fiyattan su kullanımının dış ülkelerle rekabeti imkansız kılacağı, iç piyasada da fiyatların yükselerek alım gücünü azaltacağını kaydetti.