Birlik Başkanı Turgut Akçın, yaptığı yazılı açıklamada, 2014-2015 yılları için serbest bırakılan ve Tarım Bakanlığı bütçesine aktarılan paranın üreticinin hakkı ve üreticiye ödenmesi için ayrılmış olan bir para olduğunu kaydetti.

Akçın üreticiye ödenmeyen bu paranın nereye harcandığını merak ettiklerini, ilgililerin açıklama yapmaları ve üreticiyi bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti.

Bakım harcamalarının geçen yıllara göre %100’ün üzerinde arttığını,  dövizin yükseldiğini kaydeden Akçın, böylesi bir ortamda hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini dile getirdi.

Artık gelişi güzel tarım yapma zamanının geçtiğini ve tarımda reform zamanı olduğunu ifade eden Akçın, modern tarımda planlı yürümenin gerekli olduğunu bu konuda Tarım Bakanlığına büyük görevler düştüğünü belirtti. Akçın şöyle devam etti:

“Rekabet edebileceğimiz ve satabileceğimiz ürünler tespit edilerek o ürünlere üreticilerimizin yönlendirilmesi ve tüm ekilecek ürünler kontrol altına alınmalı. Aksi takdirde üretirsiniz ama satamazsınız. Turunçgil ziraatında da Tarım Bakanlığı elini taşın altına koyup önlemler almalı ve ileride sorun olacak çeşitlerin ekim-dikim veya tür değişikliği yolu ile istenmeyen çeşitlerin veya satışında sorun yaşayacağımız çeşitler için önlem almalı destek vermemelidir. Türkiye ile rekabet etme durumumuz olmadığı için özenle ve çok dikkatli olarak Türkiye deki pazar boşluklarına yönelik çeşitleri dikmemiz menfaatimiz icabıdır.”