Sennaroğlu, narenciye sektöründe piyasanın talep ettiği ürün yelpazesini oluşturmak ve buna bağlı ihracatta rekabet gücünü artırarark sürdürülebilir bir pazar oluşturmak amacıyla oluşturdukları projenin Bakanlar Kurulu’nda onaylandığını söyledi. “KKTC’de Narenciye Plantasyonlarını İyileştirme ve Geliştirme Projesi” adı verilen projenin 3. Etabı çerçevesinde 5000 dönüm valencia ve 1000 dönüm muhtelif çeşitlerin rehabilite edilmesi hedefleniyor. Sennaroğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada projenin tamamlanmasıyla narenciye sektörünün pazar sıkıntılarının aşılacağını ve ihracat teşvik priminin de azaltılabileceğini kaydetti.

SENNAROĞLU: İHRACAT GELİRLERİ ARTACAK

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, dünya pazarının narenciyede farklı çeşitlere yönelmesi, ürün kalite standartlarının her geçen gün yükselmesi ve pazarın sertifikalı ürün talebinin artması nedeniyle ülkemizde üretilen ürünlerin ihracatında sorunlar yaşandığını belirterek bu sorunları aşmak için geliştirilen projenin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştı. Bakan Sennaroğlu, proje çerçevesinde ülkemizde narenciye ürününün rehabilite edilerek, pazarda talep edilen çeşit, boyut ve kalitede ürünlerin gıda güvenliği de gözetilerek üretilmesi için gleiştirilen projenin ihracatta karşılaşılan sorunların aşılmasını sağlayacağını belirtti. Sennaroğlu, Proje çerçevesinde 5000 dönüm Valencia ile 1000 dönüm muhtelif diğer çeşitler olmak üzere 6000 dönüm ürünün rehabilite edilmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Projenin tamamlanmasıyla hem ürün kalitesinin artacağını hem de narenciye üretiminde yeni çeşitlerin piyasaya gireceğini belirten Sennaroğlu, bunun ülkenin ihracat gelirlerinde artışı sağlayacağını söyledi.

PROJENİN ESASLARI

Sennaroğlu, projenin, ekonomik değerini ve ömrünü tamamlamış, sulama suyu kalitesi ve miktarının yeterli olduğu plantasyon alanlarında uygulanması öngörüldüğünü belirtti. Yeni tesis edilecek bahçelerde ise kullanılacak çeşit ve dikim sıklığının da Tarım Dairesi’nin belirlediği çerçevede gerçekleştirileceğini belirten Sennaroğlu, projeye en az 50 ağaç veya üzerinde uygulama yapan üreticilerin başvurabileceğini ifade etti.

PROJENİN MALİYETİ

KKTC’de Narenciye Plantasyonlarını İyileştirme ve Geliştirme Projesi’nin üçüncü etabının maliyeti hakkında da bilgiler veren Sennaroğlu, projenin 7 Milyon 430 Bin TL’lik bir maliyeti bulunduğunu kaydetti. Sennaroğlu, projenin 2014-2016 yıllarını kapsayan bir süreç içerisinde gerçekleştirileceğini de söyleyerek projenin üreticiye ödenecek kısmının 2015 yılında 550 Bin, 2016 yılında 2 Milyon 175 Bin ve 2017 yılında da 2 Milyon 612 Bin TL şeklinde tasarlandığını anlattı.

DESTEK KAPSAMINA GİREN ÜRÜNLER

Bakan Sennaroğlu, proje kapsamına girerek desteklenecek ürünler hakkında bilgiler de aktardı. Buna göre, portakal grubundan Midknight Valencia ve iyi klon Valencia Late, greapefruit ve limon gruplarından üreticinin isteğine bağlı herhnagi bir çeşit ile Mandalina grubundan W. Murcott proje kapsamında desteklenecek çeşitler arasında yer alıyor.