NATO Sözcüsü Oana Lungescu, NATO'nun yüksek görüş gücü tatbikatı Trident Juncture 2015'in Ekim ve Kasım aylarında genel olarak İspanya, İtalya ve Portekiz'de gerçekleştirileceğini bildirdi.

Önümüzdeki sonbaharda eğitim ve hazırlık çalışmalarının bir parçası olarak NATO'nun ağırlıklı olarak İtalya, Portekiz ve İspanya'da bulunan 30 binin üzerinde mevcudu bulunan birliklerde yürütülecek yüksek görüş gücü tatbikatı Trident Juncture 2015 toplantısı Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirildi. Kentte bulunan IPC Konferans Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Müttefik Transformasyon Komutanlığı Başkanı Korgeneral Phil Jones ve Müşterek Hava Komutanlığı Komutanı Hans-Lothar Domröse katıldı. Toplantıda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan NATO Sözcüsü Oana Lungescu, tatbikat Trident Juncture 2015'in Ekim ve Kasım aylarında genel olarak İspanya, İtalya ve Portekiz'de gerçekleştirileceğini bildirdi. Tatbikatın, NATO devletlerinin ortaya çıkan krizlerle başa çıkabilmeleri konusunda hazır olduklarından emin olmak için uzun zamandır planlanan tatbikatları serisinden biri olduğunu kaydeden Lungescu, devletlerin tatbikat sayesinde herhangi bir krizde ortakları ile mücadelede etkin bir şekilde çalışmanın mümkün olduğunu kaydetti.

NATO Sözcüsü, değişen güvenlik ortamı, güneyde ve doğuda artan zorluklar ve nedeniyle tatbikatın ek öneme sahip olduğunu kaydederek, 30 farklı ülkeden 36 bin askerin tatbikata dahil olabileceğini belirtti. Tatbikata NATO ülkelerinin yanı sıra Avustralya, Avusturya, Bosna-Hersek, Finlandiya, Makedonya, İsveç ve Ukrayna'nın da katılacağını belirten NATO Sözcüsü Oana Lungescu, tatbikatın aynı zamanda NATO'nun uluslararası organizasyonlarla anlaşma sağlayabileceğini gösterdiğini de sözlerine ekleyerek, tatbikata Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve uluslararası insani organizasyonların da katılacağını doğruladı.

NATO Sözcüsü Lungescu, tatbikatın NATO'nun son 10 yıldan beri üstlendiği en büyük ve en hırslı tatbikat olduğunu vurgulayarak, bir önceki en büyük tatbikatın 202 yılında gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. NATO tatbikatı Trident Juncture 2015'in diğer tatbikatlarda olduğu gibi açık, şeffaf ve tahmin edilebilir yollarla planlandığı sözlerine ekledi.

NATO 2015 tatbikatı Ekim’de başlıyor

NATO 2015 tatbikatı Ekim’de başlıyor