Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a borularla su getirme projesi için Alsancak’ta arsası bulunan Nevzat Özbilenler’in arsasının devlet tarafından istimlak edilmesi dün gerginliğe sebep oldu.

Asrın projesi olan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a borularla su getirme projesi için Alsancak’ta arsası bulunan Nevzat Özbilenler’in arsası devlet tarafından istimlak edilerek proje kapsamında pompa yapımı kararı alındı.

Arsa sahibi Nevzat Özbilenler ise devletin zorla istimlak etmek istediği arsanın kazılması için ellerinde evrak olmadığını iddia ederek bugün ara emri alacağını ve bu çalışmayı durduracağını söyledi. Arsanın Alsancak’ın en değerli arsalarından biri olduğunu ve 200 bin sterlin değerinde olduğunu iddia eden Özbilenler, ihaleyi alan firma çalışanlarına ateş püskürdü.

Özbilenler’in, arsaya kepçe giremesin diye araçlarını tarlanın girişine park ederek gün boyunca arsada beklemesine rağmen ihaleyi alan firma arsayı çeviren telleri kepçeyle yıkarak kazmak için arsaya girdi.

Eniz ORAKCIOĞLU

Asrın projesi olarak adlandırılan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a borularla su getirme projesi için Alsancak’ta arsası bulunan Nevzat Özbilenler’in arsası devlet tarafından istimlak edilerek proje kapsamında pompa yapımı kararı alındı. Dün gün boyu Alsancak’ta gergin saatler yaşandı. Arsa sahibi Nevzat Özbilenler ise devletin zorla istimlak etmek istediği arsanın kazılması için ellerinde evrak olmadığını iddia ederek bugün ara emri alacağını ve bu çalışmayı durduracağını söyledi. Arsanın Alsancak’ın en değerli arsalarından biri olduğunu ve 200 bin sterlin değerinde olduğunu iddia eden Özbilenler, ihaleyi alan firma çalışanlarına ateş püskürdü. Özbilenler, arsaya kepçe giremesin diye araçlarını tarlanın girişine park ederek gün boyunca arsada beklemesine rağmen ihaleyi alan firma arsayı çeviren telleri kepçeyle yıkarak kazmak için arsaya girdi.

“Arazimle ilgili ellerinde belge yok”

Konuyu Yeni Bakış’a anlatan arsa sahibi Nevzat Özbilenler, arsanın kendisinin olduğunu hatta ipotekli olduğunu belirterek, “2 hafta önce Pazar akşamı 19:30’da kepçelerle girip kazı yapmaya çalıştılar ve abim olayın farkına varınca kazıyı engelledi. Kazı yapacak olan kişiler abimi polise şikâyet etti, ben de bunun üzerine polise giderek istimlak kararının olmadığını ve öyle bir belgenin bana ulaşmadığını söyledim. O kişilerde Temmuz 2014’de Bakanlar Kurulu tarafından çıkan zoraki istimlak kararını bana gösterdiler, ama benim arazimle ilgili ellerinde hiçbir belge yok kendilerinin yaptığı bir liste var. Kısacası ne imza var ne mühür. Tüm bu olanlar üzerine bende arazimin girişini girmesinler diye araçlarımla kapattım ve dün polis beni arayarak arabamın sorunu olduğunu ve sigortası bittiğini söylüyor. Sırf arabamı girişten çekmem için bu bahaneleri öne sürüyorlar”

“Arazinin değeri 200 bin sterlin”

Arazisine habersiz girildiğini iddia eden Özbilenler ihaleyi alan firmaya ve devlete kızgınlığını dile getirirken şunları söyledi:

“Arazime girmeye çalışanlara, bunu yapacaklarsa her şeyi göze alıp girmelerini söyledim ve hemen ayrılmalarını istedim. Tüm gün arazimde oturarak bekledim. Bu benim için ölüm kalım meselesidir. Bu arazinin değeri 200 bin sterlindir ve değerlendirmesi vardır. Alsancak’ın en pahalı yeridir ve bunlar buraya bedavaya konmak istiyorlar. Yapılan proje asrın projesiyse parasını öderler ve o zaman ne isterlerse yaparlar. 2 hafta önce bana sunulan belgeleri alarak Avukat Mustafa Gülgen’e gösterdim ve oda benden kendi malıma ara emri almamı istedi param olmadığı için ilk etapta alamadım, fakat ayrın mutlaka alacağım.” 

“Zeytin ağaçlarını sökeceklerdi”

Yapılacak pompayı arazinin orta yerine dikmekle arazinin kullanılamayacağını ifade eden Özbilenler, “Bari yapacakları şeyi kenara yapsalardı. Arazime ellerinde belge olmadan zorla girip kazdıkları yetmiyormuş gibi, bir de zeytin ağaçlarını sökeceklerini söylediler. Kimden izin aldınız deyince de kaymakamlık dediler, yalan söyledikleri buradan belli ağaç sökme iznini Kaymakamlık değil Orman Dairesi verir” şeklinde konuştu.

“Yeri devlet belirledi ve istimlak etti”

Eski müsteşar Kemal Devecioğlu, Sıra köylerin su depolarının yukarıda olduğunu söyleyerek, “Biz müteahhit firmayız. Devlet gelmiş bu yerler belirlenmiş ve yine bu yerleri istimlak etmişi, biz de şimdi Alsancak bölgesindeyiz, bize verilen koordinat ve parselde bu çalışmayı yapmaya başlıyoruz. Arkadaşlarımız buraya 10 gün önce buraya çalışma yapmak için geldiler, Nevzat Bey de şikâyet edince biz geri çekilerek, gerekli belgeleri bularak, yazışmalarımızı yaptık ev bize işverenimiz dün bir yazı göndererek bir an önce gidin ve bu inşaata başlayın diye talimat verdi. 10 gün önce bu tantana bura da yine yaşandı. 10 gün zarfında mal sahipleri hiçbir şey yapmadı şimdide bizi engellemeye çalışıyorlar” dedi. 

Kaynak: Yeni Bakış