Rana Sarro

Sokak aydınlatmalarıyla ilgili yetkinin Elektrik Yasası’na uygun olarak hazırlanan Yasa Gücünde Kararname ile Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) verilmesi konusunda, dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Belediyelerin, Elektrik Kurumu adına tahsilât yapıp, Kuruma ödememek gibi bir alışkanlığı olduğunu, Elektrik Kurumu’nun tahsilât yapabilmesinin garanti altına alınması gerektiğini belirtti.

Sokak aydınlatmaları konusunda bir süredir verdiği mücadeleyi hukuksal zemine taşacağını açıklayan Lefkoşa Türk Belediyesi’nin avukatı Boysan Boyra, sokak aydınlatma harçlarını toplama yetkisini kanunsuz bir şekilde Kıb-Tek’e veren Yasa Gücünde Kararname’nin, tüm hükmüyle ortadan kalktığını vurguladı. Kıb-Tek’in, tamamen kanunsuz bir şekilde aydınlatma vergilerini toplamaya devam ettiğini söyleyen Boyra, “Bu bir devlet kurumunun kanunsuz bir eylemidir” diyerek, konunun birkaç gün içerisinde mahkemeye intikal edeceğini belirtti.

SUNAT ATUN: “KENDİLERİNE AİT OLMAYAN PARAYI GELİR GÖRÜYORLARDI”

Belediyelerin, Elektrik Kurumu adına tahsilât yapıp, Kuruma ödememek gibi bir alışkanlığı olduğunu söyleyen Sunat Atun, “kendilerine ait olmayan parayı bir gelir olarak görüyorlardı.  Bu noktada, doğru olan düzgün bir tahsilât sisteminin kurulmasıdır” dedi.

“ESAS OLAN KURUMUN TAHSİLÂT YAPABİLMESİDİR”

Sunat Atun, Ulusal Birlik Partisi hükümetinin, belediyelerin yetkisinde olan sokak aydınlatma vergilerinin toplanması yetkisinin Yasa Gücünde Kararname ile Kıb-Tek’e devretmesinin ana nedeninin, Elektrik Kurumu’nun tahsilâtının garanti altına alınması, Kurumu’nun tüketiciden doğrudan tahsilât yapması olduğunu anımsattı. Burada esas meselenin, Elektrik Kurumu’nun tahsilât yapabilmesi olduğunu kaydeden Sunat Atun, “tahsilât meselesi garanti altına alındıktan sonra, diğer teknik konular da çözülür. Orada öyle çok da büyük bir mesele yok” dedi.

“TAHSİLÂT GARANTİ ALTINA ALINMALI”

Belediyeler ile Kıb-Tek arasında yaşanan bu sorunun ortadan kaldırılması için, belediyelerin, Elektrik Kurumu’na teminat mektubu verebileceğini söyleyen Atun, “Ödemediklerinde o teminat mektubundan kesilir.  Dolayısıyla, Elektrik Kurumu’nun yapacağı tahsilât garanti altına alınmalıdır” dedi.

“BİZDEN SONRA BU MECLİS’E GELDİ”

UBP hükümetinin yaptığı Yasa Gücünde Kararname’nin, ömrünün 3 ay olduğunu belirten Atun, “bu sürede yasalaşmışsa, yasa gücü kararnameden çıkar ve yasaya girer. 3 ay içinde görüşülüp yasaya bağlanmalıdır. Dolayısıyla bizden sonra bu Meclis’e geldi. Bildiğim kadarıyla bu kabul edilmiştir. Yasa Gücünde Kararname Bakanlar Kurulu’ndan geçirilerek yapılır ve ömrü 3 aydır. Bu sürece Meclis’e getirilir ve onaylanırsa kanun haline getirilir. Ben kanun haline getirildi diye hatırlıyorum” diye konuştu.

BOYSAN BOYRA: “DEVLET KURUMUNUN KANUNSUZ BİR EYLEMİDİR”

Bunun üzerine açıklamalarına başvurduğumuz Lefkoşa Türk Belediyesi’nin avukatı Boysan Boyra, sokak aydınlatma harçlarını toplama yetkisini kanunsuz bir şekilde Kıb-Tek’e veren Yasa Gücünde Kararname’nin, tüm hükmüyle ortadan kalktığını vurguladı.

Kıb-Tek’in, tamamen kanunsuz bir şekilde aydınlatma vergilerini toplamaya devam ettiğini söyleyen Boysan Boyra, “Bir devlet kurumunun kanunsuz bir eylemidir” dedi.

Bu konuda, Belediye Meclisi’nin kararıyla, Kıb-Tek’i dava etmeye ve bu konuda gerekli girişimi yapmaya karar veren Lefkoşa Türk Belediyesi’nin açacağı davanın birkaç gün içerisinde mahkemeye intikal edeceğini kaydetti. Avukat Boysan Boyra, konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne şunları söyledi:

“KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME’NİN HÜKMÜ KALMADI”

“Bildiğiniz gibi sokak aydınlatmalarıyla ilgili harçları toplamak, esasen Belediyeler Yasası altında belediyelere verilmiş bir haktır, aynı zamanda bir görevdir. Fakat, hükümet yaz aylarından önce, Yasa Gücünde Kararname yapmış ve bu sokak aydınlatma harçlarını toplama yetkisini kanunsuz bir şekilde yetkiyi Kıb-Tek’e verdi. Kanun Hükmünde Kararnameler, Anayasa’nın 112’nci maddesindeki amir hükme göre, 3 ay için geçerlidir. Bu parlamentoya gönderilir ve yasallaşması sağlanır. 3 ay içinde yasallaşmadığı halinde Kanun Hükmünde Kararname tüm hükmüyle ortadan kalkar. Nitekim böyle olmuştur. Kanun Hükmünde Kararname’yi parlamentoya yasa önerisi olarak götürmediler, bir yasal değişiklik yaratmadılar. Yaratmadıkları için geçmişte yaptıkları kanun hükmünde kararnamenin hükmü kalmadı.”

“VERGİLER KANUNSUZ OLARAK TOPLANIYOR”

“Ancak Kıb-Tek, tamamen kanunsuz bir şekilde aydınlatma vergilerini toplamaya devam etti. Bir devlet kurumunun kanunsuz bir eylemidir. Ama işte KKTC gerçeği budur. ‘Kanunsuz olsa da, biz yaparız bize bir şey olmaz’ diyen yöneticiler yüzünden bugünkü sıkıntıları yaşıyoruz. Lefkoşa Türk Belediyesi, buna dur demenin zamanının geldiğini düşünüyor. Bu LTB’nin görevi ve hakkıdır. Dolayısıyla daha fazla halktan aydınlatma vergileri toplamaması için, Kıb-Tek’i dava etmeye ve bu konuda gerekli girişimi yapmaya karar verdik. Bu Belediye Meclisi’nin kararıyla gerçekleşmiş bir olaydır. Bir- iki gün içerisinde de, bu konu mahkemeye intikal edecektir.”

“BUNU BİLMEMESİ BÜYÜK BİR GAFTIR”

“Sunat Atun’un, Yasa Gücünde Kararname’nin Meclis’e getirildiği ve onaylanarak, kanun haline getirildiği düşüncesi üzerine ise Boysan Boyra, “Bir ana muhalefet liderinin böyle bir yasanın meclisten geçmediğini ve yasallaşmadığını bilmemesi büyük bir gaftır. Aman Tanrım, Allah Kıbrıs Türkü’nü korusun” dedi.