Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis tarafından Güven Yaratıcı Önlem girişimi olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunulan 28 Mayın tarlasına ait olduğu iddia edilen haritalar akılları karıştırdı. Kıbrıslı Rumlar tarafından konulduğu iddia edilen mayınların koordinatlarının yetersiz olduğu ortaya çıktı.

Bahsi geçen mayın tarlaları için Cumhurbaşkanlığı BM yetkililerinden mayınlarla ilgili bütün detay bilgilerin edinilmesi ve Kıbrıs Türk liderliğine sunulması için işbirliği talep etti. Askeri uzmanlar 1974’ten bu güne kadar mayınların canlı şekilde durmasına ihtimal vermiyor.

Hanife Lefkaralı

Kıbrıs müzakere sürecinin en başında Kıbrıs Türk liderliğine Rum lider Nikos Anastasiades tarafından verilen mayın tarlası koordinatları kafaları karıştırdı. Mayın tarlası haritaları üzerinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri tarafından yapılan incelemeler sonrasında haritaların koordinatlarının anlaşılmadığı öğrenildi.

MAYIN TARLALARI GÖRÜŞÜLDÜ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Barış Gücü Misyon Şefi ve BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve BM Barış Gücü (BMBG) Komutanı General Kristen Lund’la bir araya gelerek Rum Lider Anastasiadis tarafından sunulan 28 mayın tarlasıyla ilgili görüştü.

BM’DEN İŞBİRLİĞİ TALEBİ

Cumhurbaşkanı Akıncı görüşmede BM yetkililerine, 28 mayın tarlasıyla ilgili önceden verilen koordinatların yetersiz olduğunu aktardı. Akıncı, en kısa zamanda mayınlarla ilgili bütün detay bilgilerin edinilmesi ve Kıbrıs Türk liderliğine iletilmesi için BM’den işbirliği talep etti. Akıncı ayrıca Birleşmiş Milletler mayın tarama uzmanlarının en kısa sürede ve en etkin bir biçimde bu çalışmaya katılmalarını da istedi.

DETAY BİLGİLERİ VERİLECEK

BMBG Komutanı General Kristen Lund, Kıbrıs Rum Savunma Bakanlığı’ndan ilgili detay bilgileri birkaç gün içinde edinebileceklerinin sözünü aldıklarını Akıncı’ya iletti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da “bu insani konuda” Akıncı’nın taleplerini olumlu karşıladı, “BM olarak ellerinden geleni yapacaklarını ve her iki tarafın gerek siyasi gerek askeri makamlarıyla bu konuya yönelik sürekli işbirliği içinde olacaklarını” söyledi.

UZMANLAR ŞÜPHELİ YAKLAŞIYOR

Detay’ın ulaştığı üst düzey Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri 1974’ten bu güne kadar beşparmak dağlarında olduğu iddia edilen canlı mayınların hala gömülü olmasına veya mayın tarlası denilebilecek şekilde alanların bulunmasına şüphe ile bakıyor. Yetkililer, bahsi geçen mayınların 2. Barış Harekatı sonrasında temizlenmiş olacağını, aksi takdirde hayvancıların, dağ yürüyüşü yapanların veya doğa severlerin bu zaman zarfında bu mayınlardan olumsuz yönde etkilenebileceğini, bu güne kadar bu şekilde bir olumsuz durumun yaşanmadığını kaydediyor.