Çiğdem AYDIN 
   CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk’in, Türkiye’den gelecek suyun nerede ve nasıl kullanacağı konusunda henüz bir çalışmanın yapılmadığını açıklaması sonrasında, 3 büyük kentin belediye başkanı geleceğin belirsiz olduğunu söyledi.

   Diyalog’a konuşan Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, tüm adanın suya ihtiyaç duyduğunu, fakat projenin sonuna gelinmesine karşın herhangi bir çalışmanın yapılmadığını belirtti.
   Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, merkezi hükümetin henüz yerel yönetimlerle diyaloğa girmediğini söylerken, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, suyun yönetimi ve dağılımı konusunda olduğu gibi maliyeti konusunda da herhangi bir bilgilerinin olmadığını ifade etti. 

Harmancı: Planlama yapılmadı
   Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, KKTC’ye suyun gelmesinin önemli olduğunu ve bütün adanın da buna ihtiyacı olduğunu, fakat bu konuyla ilgili iyi bir planlama tüm paydaşların katılımıyla bilimsel bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. 

   Gelecek olan suyun dağıtımı konusunda henüz birşey bilmediklerini, fakat bazı endişeleri olduğunu söyleyen Harmancı şunları kaydetti:

    “Suyun dağıtımı ve yönetimi önemli konular. Benim şehir içi şebekemi kullanacaklar,ana ishale hattı üzerinden geçiş yapılacak ve burada bize doğal bir satın alma sürecine giriliyor gibi görüyorum. Güzelyurt’taki kuyuları kullanmayacaklar. Bizim Lefkoşa’da ise bir havuz yok ancak ilerleyen zaman içerisinde hayata geçecek. Bu durumda merkezi hükümetle yerel yönetimler arasında ciddi bir diyalog eksikliği var.

   Ne yazık ki; bu kadar büyük bir projede merkezi hükümetle resmi bir görüşme, bir koordinasyon çalışması yok.Suyun maliyeti noktasında ve daha birçok konuda  aklımda soru işeretleri vardır. Benim bu konuda en büyük korkum bir emrivaki ile karşılaşmaktır. Fakat şu bilinmelidir ki; Lefkoşa sınırları dahilinde bir iletim yapılacaksa bunun çalışmalarını isteyeceğiz. Belediye Başkanından izin alınmadan bunun yapılması da mümkün değildir.Elbette sıkıntılar olacaktır fakat diyalog yolunun açılması gerekir aksi halde olası sorunlar kangrenleşir.”

   Bugün Lefkoşa’daki suyun kalitesinin düşük olduğunu ve yurttaşın da suyu istediğini vurgulayan Harmancı “biz en çok nüfusa sahip belediye olarak Belediye Birliği’nden de siyasi nedenlerle dışlandık. Arada bizlerden fikir alıyorlar fakat bizi yönetime koymadılar. Yerel yönetimlerin siyasi partilere göre dağılımı öne sürüldü bu davranıştan da hoşnut olmadığımızın bilinmesinde fayda var” dedi. 

Arter: Önyargılı olmayalım ...
   Gazi Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, suyun dağılımı, yönetimi, maliyeti hakkında şu anda bilgisi olmadığınıı, çalışmaları bekleyip görmek gerektiğini ifade etti. 
   Gelecek olan suyun özel bir şirketle dağıtılması konusunda ise önyargalı olmak istemediğini ifade eden Arter, “hemen önyargılı olmayalım ve çalışmaların tamamlansını, genel çerçevenin belirlenmesini görelim, sonra yorumlarız” dedi. 

Özçınar:Maliyetler iyi hesaplanmalı
   Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise suyun yönetimi, maliyeti ve dağıtımının çok iyi hesaplanması gerektiğini söyledi. Özçınar “her Belediye kendi meclisinde bu konuda karar alması gerekir, şebeke kullanımı için dahi olsa belediye meclis kararı olması gerekir” dedi. 

   Özçınar belediyelerle henüz bir çalışmanın yapılmadığını, merkezi hükümetin konuyla ilgili henüz yerel yönetimlerle bir diyaloğa girmediğini belirterek, şu anda belediyelerin elektrik faturalarını ödeyemeyecek kadar mali açıdan kötü olduğunu söyledi.

   Bu yapının sürdürülemez olduğunu dile getiren Özçınar “Örneğin su dairesi belediyelerin su kuyularını kullanır fakat elektrik ücretinin altında bir ödeme yapar. Böylesi bir uygulama devam edemez”dedi.  

   Özçınar ülkede su politikalarının üretilmesini, gelecek olan suyun  belediyelerin yönetimine verilmesini istedi. Özçınar şöyle dedi:
   “Örneğin gelecek olan suyu özel bir şirketin yönetmesi halinde gelecek suyun depolara kadar teslim edilmesinden tahsilatına kadar  her konunun dikkatlice gözden geçirilmesi ve ciddi bilimsel bir araştırma yapılarak plan hazırlanması gerekir. Hükümet henüz bu çalışmalarla ilgili olarak görüş istememekle beraber herhangi bir diyaloğa da girmedi.”

Hoşsöz: Yasa hazır 
   Su İşleri Dairesi Müdürü Turgay Salim Hoşsöz, ise Türkiye’den gelecek olan suyla beraber su yönetimi yasasının da hazırlandığını, kaymakamlıklar  ve belediyelerle görüşüldüğünü  iddia etti. 
   Suyun yönetimi noktasında henüz bir karar alınmadığını dile getiren Hoşsöz “bu yap işlet devret, yarı devlet yarı özel de olabilir bu konuda çalışmalar devam ediyor” dedi. 

   Su geldikten sonra  yaşanabilecek bir çok soruna alternatif çözümler üretilebileceğine dikkat çeken Hoşsöz, şu anda bir karar üretilmemekle beraber çalışmaların sürdürüldüğünü fakat henüz net bir karar verilmediğini belirtti.