Duygu Alan

Türkmenköy Göleti, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ve Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol’un girişimleri sonucu, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından dün temizlendi.

Bölgedeki 100 su kuyusunu besleyecek kapasiteye sahip olan gölet, kirlilik nedeni ile yaklaşık beş yıldır su tutmuyordu.

Bu yıl yeterli yağmur yağarsa yapılan temizlik sonucu gölet yeniden dolacak. Göletin dolması ile bölgedeki tarım faaliyetleri canlanacak, su kuyuları dolacak, yer altı kaynakları beslenecek.

Korol: Üretici bol suya kavuşacak

Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol, Türkmenköy Göleti’nin İngiliz döneminde yapıldığını ve beş yıl öncesine kadar bölgedeki 100 su kuyusunun bu göletten beslendiğini söyledi.

Göletin zaman içerisinde bakımsızlıktan kirlendiğini ve su tutmaz hale geldiğini anlatan Korol, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı temizlik sonucu bu yıl yeterli yağmur yağması halinde göletin dolacağını ve bölgede faaliyet gösteren üreticilerin önümüzdeki yaz ayında hiç su sıkıntısı yaşamayacağını kaydetti.

“Bakanlığa minnettarız”

Ayşe Korol, göletin temizlenmesi için çalışma başlatan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek’e Havadis aracılığı ile bir kez daha teşekkür etti.

Korol şunları söyledi: “2010 yılından buyana göletin temizlenmesi talebi ile birçok kez devletin ilgili kurumlarına başvuruda bulundum. 2012 yılında Su Dairesi’nden yetkililer bölgeye geldi ve gölette incelemede bulundu. Yapılan o incelemeden sonra Beyarmudu Belediyesi ve Türkmenköy Muhtarlığı’na, Kaymakam ve Su Dairesi Müdürünün imzasını taşıyan bir yazı gönderildi. Yazıda en yakın zamanda göletin temizleneceği, gerekli çalışmaların yapılacağı belirtilmişti ancak 2015 yılının ilk yarısını tamamlamamıza rağmen bir çalışma başlatılmadı. Bunun üzerine geçen hafta Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sayın Hakan Dinçyürek ile görüştüm ve durumu anlattım. Sayın Dinçyürek, bir hafta sonra göleti temizleteceğini söyledi ve sözünü tuttu. Sayın Bakan’a bir kez daha teşekkür ediyorum.”

foto-(21)s.jpg

Edip: Gölet işlevini kazanacak

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, uzun yıllardır göletin temizlenmesi için gerek Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol’un gerekse Beyarmudu Belediyesi’nin çaba sarf ettiğini ancak bugüne kadar tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını anlattı.

Türkmenköy Göleti’nin tarım ve hayvancılık alanında önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Edip, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na göletin temizlik çalışmalarını yürüttüğü için teşekkür etti.

İlker Edip, “Bölgemiz tarım ve hayvancılık bakımından zengin bir bölge olduğundan bol suya ihtiyaç var. Türkmenköy Göleti’nin işlevi bu nedenle bölge için çok önemli. Yapılan temizlik sonucu yeterli yağmur yağarsa 5 yıldır su tutmayan Türkmenköy Göleti’nin işlevini yeniden kazanacağına inanıyorum. Bu anlamda çabalarından dolayı Türmenköy Muhtarı Ayşe Korol’a, gölette yürüttüğü temizlik çalışmaları için de Sayın Bakanımız Hakan Dinçyürek’e halk adına bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.