Raif Doğru

Güney Kıbrıs’ta 15 yaş üstü kadınlara yönelik cinsel ve fiziksel şiddetin yüzde 22 civarında olduğu belirtilirken, Kuzey Kıbrıs’ta cinsel şiddetin yüzde 10 olduğu iddia edildi. 

Ancak, kuzeyde her 3 kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığı, bunların önemli bir kısmının resmi makamlara şikayet başvurusunda bulunmadığı belirtildi. Aynı şekilde şiddete maruz kalan Rum kadınların yüzde 60’ının bunu ilgili mercilere şikayet etmediği açıklandı.   

Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Ionas Nikolau, yapılan araştırmaların sonuçlarını paylaşırken, kadınların korunmasına yönelik önlemlerin artmakta olduğunu ifade etti.

Nikolau kadınlara karşı şiddettin ortadan kaldırılması amacıyla ‘Ailede Şiddettin Engellenmesi ve Ele Alınması Derneği’ ile yapılan işbirliği faaliyetlerini ana hatlarıyla izah etti.

Kıbrıs’ta kadınlara yönelik şiddetle ilgili Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın 2014 yılında yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını da açıklayan Bakan, bu araştırmaya göre Kıbrıs’ta her beş kadından birinin fiziksel ve ya cinsel şiddete maruz kaldığını gösterdiğini söyledi kadınların Yüzde 39’unun da partnerlerinden psikolojik şiddet gördüğünü açıkladı.  

Bakan, Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Mücadelesi Danışma Komitesi tarafından ada sathında yapılan son bir araştırmanın sonuçlarına göre şiddete maruz kalan kadınların Yüzde 60’ının bunu ilgili mercilere şikâyet etmediklerini belirtti.

Kadınlara yönelik şiddetin her türü hakkında ilgili mercilere yapılan şikâyetlerde artış olduğunu belirten Bakan, bunu devletin ve sivil toplum örgütlerinin aldıkları önlemlerin sonuç vermekte olduğunun işareti olarak değerlendirdi.

KKTC’deki durum

KKTC’de ise bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre; kadınların Yüzde 56,6’sı hiç tokat yemediğini; ancak her 3 katılımcıdan biri fiziksel şiddet gördüğünü belirtti. Her 4 kadından biri ise eşinin onu başkalarının önünde aşağıladığını, her 2 kadından 1’i de eşinin davranışlarıyla veya sözleriyle kötü hissetmesine sebep olduğunu kaydetti. Her 3 kadından 1’i ise eşinin davranışından veya sözlerinden korku hissettiğini belirtti.

Araştırma sonuçlarına göre her 3 kadından biri doğum kontrol yöntemlerini kullanmama konusunda baskı hissediyor; her 10 kadından biri ise “Eşim veya eski eşim bana karşı cinsel şiddet uyguladı” ifadesine katılıyor. 

Ayrıca 54 kadından biri aile bütçesi üzerinde hiç söz hakkı olmadığını, 5 kadından 1’i eşinin ona para vermediğini belirtiyor. 

Katılımcıların Yüzde 17,82’si şiddet yaşıyor olmanın ilişkiyi bitirmek için gerekli bir neden olmadığını düşünüyor.