Suna Erden

Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, öğrencilerin ve tatilcilerin gitmesi ile azalan nüfustan dolayı bol ürün olmasına rağmen binlerce liralık ürünlerin heba olduğunu söyledi.

Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarının sebze üreticileri için yıkım ayları olduğunu, bu dönemde binlerce liralık sebzeyi toprağa gömmek zorunda kaldıklarını söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Doğan, özellikle domateste bol verim olmasına rağmen Haziran ayı itibari ile öğrencilerin gitmesi, birçok kişinin tatilini başka yerlerde geçirmesi nedeni ile hem ürün fiyatlarının düştüğünü hem de bol yetişen ürünlerin elde kaldığını ve heba olduğunu ifade etti. 

Nüfus azlığının üreticiyi vurduğunu, insanın çok olduğu yerde ekonomik canlılık yaşandığını da belirten Doğan, yaşanan 3 aylık sıkıntı döneminde bunun daha net görüldüğünü ifade etti. Doğan, Eylül ayı itibari ile öğrencilerin ve tatilcilerin geri dönmeye başladığını, aylardır 50 kuruşa satılan domatesin şuanda bir nebze de olsa gerçek fiyatında satıldığını kaydetti. 

DONDURMACILAR DAHA KAZANÇLI ÇIKTI 

Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarının sebze üreticileri için yıkım ayları olduğunu ifade etti. 

Doğan, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında kendisi dâhil birçok üreticinin ürünlerini toprağa gömdüğünü belirterek, “Bu aylarda bol verim olmasına rağmen insan azlığı nedeni ile ürünlerimizin çoğu heba oldu. Ben 30 bin TL maddi harcama yaptığım 20 bin domatesimi toprağa gömmek zorunda kaldım. Öğrencilerin ve tatilcilerin gidişi, bol ürün oluşu tezat oldu ve böylelikle yine üretici zarar etti. 

Aylardır domates 50 kuruştan satıldı. Yaz aylarında dondurma 3 ile 5 liraya satılırken bir kilo domatesin 50 kuruş olması içimizi yaktı” şeklinde konuştu. Nüfus azlığının üreticiyi vurduğunu, insanın çok olduğu yerde ekonomik canlılık yaşandığını da belirten Doğan, yaşanan 3 aylık sıkıntı döneminde bunun daha net görüldüğünü ifade etti. Eylül ayı itibari ile fiyatların azda olsa dengeye girdiğini, domatesin şuanda market fiyatının 2 ile 2 buçuk arasında olduğunu kaydeden Doğan, aylardır zarar eden üreticinin kayıplarının karşılanmayacağını ancak en azından bir nebze de olsa maddi açıkları kapatacağını vurguladı. 

“TOZLAR BAŞIMIZI YAKTI” 

Doğan, hava sıcaklıklarının sebze üzerinde olumsuz etkileri olduğunu, son günlerde satılan ürünlerde kalite düşüklüğünün hava sıcaklıklarının fazla olmasından kaynaklandığını ifade ederek, bu Sorunun önümüzdeki aylarda ortadan kalkacağını dile getirdi. Doğan, KKTC’yi dört gün boyunca etkisi altına alan toz zerreciklerinden dolayı da büyük sıkıntılar içine girdiklerini söyledi. 

Doğan, “Tozlar başımızı yaktı. Tüm sebzeleri, ağaçların hepsini yıkayıp ilaçlamak zorunda kaldık. Yapmayan varsa mutlaka yapması lazım. Bitkilere yapışan tozlar zararlı böceklerle savaşan yararlı böceklerin hareketini önlüyor. Bu nedenle üreticinin ağaçlarını ve bitkilerini yıkadıktan sonra ilaçlamalarınım tavsiye ediyoruz” dedi.