Suna Erden

Okulların açılması, öğrenci servislerinin aktif bir şekilde trafiğe girmesi, tatilcilerin geri gelmesi ile Başkent Lefkoşa’da günlük olarak trafiğe çıkan araç sayısı çoğaldı. 

Lefkoşa’da sabah saatleri, öğlen saatleri ve mesai bitimi olan akşam saatlerinde Gönyeli bölgesi, Gönyeli Çemberi, Bedrettin Demirel Caddesinde tam anlamıyla trafik sıkışıklığı yüzünden işkence yaşanıyor. Okul ve işe gidiş saatlerinde trafik kilitlenirken, öğlen saatlerinde öğrencilerin çıkması ile daha da karmaşıklaşıyor. Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, her gün trafiğe katılan araç sayısının çoğaldığını, toplu taşıma ile ilgili çalışmalar yapılmaması durumunda Başkentteki trafik karmaşasının artacağını ifade etti. 

Trafikte yaşan sorunu toplu taşımacılığın gelişmemesine bağlayan Aytaç, ülkede 350 bin araç olduğunu, araç sayısının nüfus sayısından fazla olduğunu belirterek, “Bazı köylere toplu taşıma aracı yoktur. Sadece öğrenci servisleri vardır. Böyle bir durumda insanların fert başı araç alması yadırganmamalıdır” dedi. 

AYTAÇ, “TOPLU TAŞIMA BU SORUNU ÇÖZER” 

Aytaç, sabah saatleri, öğlen saatleri ve akşam saatlerinde bazı bölgelerde trafiğin kilitlendiğini ifade ederek, başkentlileri bu durumdan kurtaracak tek yolun toplu taşıma olduğunu ifade etti. 

Aytaç şunları söyledi: “Özellikle Lefkoşa’da yaşana trafik kâbusunun toplu taşımanın gelişmemesidir. Bir otobüs 50 aracın, iki otobüs 100 kişi aracın trafikten çıkmasına neden olacaktır. Böylelikle trafik rahatlayacaktır. Ancak devlet 100 kişiye eksik benzin satacağı için toplu taşımayı geliştirmek için uğraşmamaktadır. Oysaki Güney Kıbrıs’ta toplu taşımaya 5 yıllığına teşvik verildi ve bilet fiyatları ucuzlatıldı. Bizim ülkemizde de bir sistem oluşturulabilir. Birçok ada ülkesi trafik sorununu çözmüştür. Master planı çerçevesinde biz de bunu başarabiliriz. 

BAZI KÖYLERE ARAÇ GİTMİYOR 

Devletin toplu taşıma ile ilgili sorunları gündeme alıp, geliştirmesi için çalışma yapması ve sistemi oluşturması gerektiğini kaydeden Aytaç, devletin toplu taşımacılık değil bireysel taşımacılığa önem verdiğini öne sürdü. Aytaç, ülkede 350 bin araç olduğunu, araç sayısının nüfus sayısından fazla olduğunu belirterek, her evde 2 veya 3 araç olduğunu dile getirdi. Aytaç, “Toplu taşımacılık gelişmesi için insanlara hak veriyorum, bu işe devletin el atması lazım” dedi. 

Aytaç, birçok kırsal kesimde toplu taşıma aracı olmadığını, otobüslerin birçok köye girmediğini, insanların araç almak zorunda kaldığını söyledi. Aytaç, “Bazı köylere toplu taşıma aracı yoktur. Sadece öğrenci servisleri vardır. Aracı olmayan köylüler sıkıntı yaşamaktadır. Böyle bir durumda insanların fert başı araç alması yadırganmamalıdır” dedi. 

İNSANLARA İMKAN SAĞLANMALI 

Kaldırımların park edilmiş araçlarla dolduğunu, insanların hareket edemeyecek duruma geldiğini dile getiren Aytaç, “Devletin artık toplu taşımacılığı önem vermesi, kimsenin gözünün yaşına bakmadan çözmesi gerekiyor. Sistem oluşturmak zor bir şey değildir.” Aytaç, sıklıkla ve birçok bölgeye hareket eden bir sistem oluşturulması, insanlara Karpaz’dan Yeşilyurt’a gidebilecek imkân sağlanması gerektiğini kaydederek, bin 200 toplu taşıma aracı olduğunu, bu araçların ülkedeki tüm ulaşımı sağlamak için yeterli olduğunu ancak öncelikle bir sistem kurulması gerektiğini ifade etti. Aytaç, bir master planlar olduğunu, yetkililerin talep etmesi halinde görüş bildirebileceklerini sözlerine ekledi.