Bazı Türk ve Rum siyasi parti, dernek ve örgütler  Çernobil faciasının 30. yıl dönümü olan 26 Nisan’da nükleer karşıtı eylem yapacak.

Yeni Kıbrıs Partisi’nden (YKP) yapılan açıklamaya göre,  eylem saat 19.30’da Ledra Sokağı’nın her iki yanında  (Lokmacı) gerçekleştirilecek. Eylemde insan zinciri oluşturularak Çernobil mağdurları anılacak, nükleer santraller protesto edilecek.

YKP’den yapılan açıklamada, Türkiye’de Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santrale dikkat çekilerek,  nükleerin tehlikesinin Çernobil’de,  Fukushima’da yaşandığı,  Girne’nin kıyısından 90 kilometre  uzakta olan Akkuyu’da böyle bir senaryonun tekrarlanmaması için hiç bir gerekçe olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, “Japonya’daki nükleer kaza, birçok ülkenin nükleer projelerine karşı küresel bir protestoya neden olmaktadır. Bu ülkelerden biri de, Kıbrıs’ın karşı sahilinde ve deprem kuşağı üzerinde olan Akkuyu’da bir nükleer santral inşa etmeyi planlayan Türkiye’dir” denildi.

Açıklamada Akkuyu’da  inşa edilecek bir santralden hem normal faaliyeti sırasında hem de ciddi bir kaza sonucunda yayılacak olan radyasyonun yakında yaşayan insanlar dâhil tüm canlıların yaşamını tahrip edeceği belirtildi.

Eyleme katılacak olan siyasi parti dernek ve örgütler şunlar:

“Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Yeşiller – Yurttaşlar İşbirliği, EDON, PEO, Dev-iş, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, BES, ÇAĞ-SEN, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB), Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Yeşil Barış Hareketi, Biyologlar Derneği, Bağımsızlık Yolu, Sanatçı ve Yazarlar Birliği, HASDER, Baraka, FEMA, Kıbrıs Ekoloji Hareketi (Oikologiki Kinisi).”