Geçtiğimiz gün Yeni Bakış Gazetesi'nde yer alan Sosyal Sigortalar Dairesi'ndeki iddialar ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklama yaptı.

Yeni Bakış Gazetesi'nde yer alan habere göre, Sosyal Sigortalar Dairesi Lefkoşa Bölge Amirliği veznesinde saat 12:00'den itibaren dairedeki bütün işlemlerine durduğu iddia edilmişti.

Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılan açıklamada, olayın gerçek nedeni açıklandı. Bakanlığın Halkla İlişkiler Ofisi yaptığı açıklamada söz konusu fotoğrafın bir vatandaş tarafından çekildiği ve aynı vatandaşın kısa süre sonra işlemini yaptırdığı kamera kayıtlarıyla desteklendi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

"Bir basın organının 12 Temmuz 2016 tarihli yayınında 'İşte Kamu Çalışanları' başlığıyla yayınlanan Sosyal Sigortalar Dairesi personelini hedef alan haber, Daire personelimizi son derece üzmüştür.

Söz konusu haberde, 11 Temmuz 2016 Pazartesi günü , saat 12.00 ile 12.30 arasındaki mesai saatleri içinde Sosyal Sigortalar Dairesi Lefkoşa Bölge Amirliği’nin veznesinde vatandaşa hizmet verecek personel bulunmadığı iddia edilmiştir.

Bu çerçevede; kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere, iddialara yanıt vermek için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ve kamera görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Sosyal Sigortalar Dairesi Lefkoşa Bölge Amirliği’nde vatandaşa hizmet veren üç vezne vardır ve bu vezneler sabah 08.15 ile 14.00 saatleri arasında vatandaşlarımızın işlemlerini yerine getirmektedir. Vezneler kamera sistemi ile 7/24 yakından takip edilmektedir. İlgili haberi dikkate alan Dairemiz, habere konu olan tarihte, 12.00- 12.30 saatleri arasında veznelerde yapılan işlemlerin kayıtlarını detaylı olarak incelemiştir. Kamera kayıtlarında hizmet veren üç veznede çalışan üç personelden yalnızca bir tanesinin yıllık izinde olduğu , diğer çalışanlarımızın ise görev yerinde olduğu tespit edilmiştir.

Yine, kamera kayıtlarına göre; habere konu olan görüntüleri çeken şahsın, haberi yapan muhabir değil, o saatlerde Sağlık bölümünde işlemleri için bekleyen bir sigortalımız olduğu tespit edilmiştir. Sigortalımız ilk vezne, işlem yapmasına rağmen, o anda işlem yapmayan boş veznenin önünü cep telefonuyla saat 12.16’da fotoğraf çekmiş ve daha sonra saat 12.21’de Sağlık Bölümü’ne geçerek işlemlerini tamamlamıştır. Arada yalnızca 4 dakika vardır. Sonuç olarak, yukarıda da açıkça ifade edildiği gibi, ilgili habere konu olan ve sosyal medyada da gündem olan iddiaların, Sosyal Sigortalar Dairesi’nden bilgi alınmadan, doğru olup olunmadığına dair bir araştırma ve incelemeye gerek görülmeden, bir vatandaşın cep telefonu görüntülerinin kullanılarak haber yapılmasını, gazetecilik etiği ve ilkeleri ile bağdaştırmak mümkün değildir. Söz konusu haberin hazırlanışındaki yaklaşımın değerlendirmesini kamuoyu takdirine bırakıyoruz.

Herhangi bir araştırmaya dayanmaksızın, bir vatandaşın cep telefonu görüntülerini kullanmak suretiyle , bir kamu kurumunu ve o kurumda çalışan kamu görevlilerini itibarsızlaştırmak amacıyla yapılan haberde yer alan ithamların doğru olmadığını, hukuki tüm haklarımızı saklı tutarak ve ilgili kamera kayıt görüntülerinin Dairemizin resmi Facebook sayfasında da izlenebileceğini hatırlatarak kamuoyuna saygıyla duyururuz."

4-168.jpg1-423.jpg

2-374.jpg3-254.jpg