Duygu Alan

KKTC’de meydana gelen trafik kazaları ve uyuşturucu kullanımı oranı ürkütücü boyuta ulaştı.

Trafik Kazaları Önleme Derneği’nin verilerine göre, KKTC’de 2013-2015 yılları arasında toplam 11 bin 781 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 90’ı ölümle sonuçlandı.

Ülke genelinde son üç ay içinde meydana gelen 8 ölümlü kazada ise 9 kişi yaşamını yitirdi.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesinde görevli ekiplerin ülke genelinde gerçekleştirdikleri operasyonlarda ele geçirdiği uyuşturucu madde miktarı ise KKTC’de uyuşturucu gerçeğini gözler önüne serdi.

Sınır kapıları ve limanlarda denetimlerini sıklaştıran ekipler, Ocak-Şubat 2016 tarihleri arasında piyasaya sürülmeye hazır 10 Bin extacy hap ve 4 kilo esrar ele geçirdi.
Mahkemeler ise hemen her gün uyuşturucu kullanımı suçuna ilişkin duruşma yapıyor.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ülkede artan trafik kazaları ve uyuşturucu kullanımına işaret ederek, yollarda denetimlerin sıklaştırılması, sürücülere alkol testi yanında uyuşturucu testi de yapılması gerektiğini ifade etti.

Avcı, yapılacak yasal düzenlemeler ile uyuşturucu testi uygulamasının hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu belirterek bizim amacımız uyuşturucu alanların araç kullanmasını engellemektir” dedi.

Yasal düzenleme şart

Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu, trafikte uyuşturucu ön testi yapılması konusunu gündemine aldı.

Devlet Laboratuarı’na detaylı uyuşturucu testi yapacak cihaz daha önceden alınmıştı.

Uygulamanın hayata geçirilmesi için yasal ve teknik düzenek gerekiyor.

Sadece 3 dakika

Trafikte uyuşturucu ön testi, sürücüden alınan tükürük örneği ile yapılıyor.

3 dakika içerisinde neticelendirilen ön test, küçük ve oldukça pratik olan uyuşturucu tespit cihazı ile yapılıyor.

Uyuşturucu tespit cihazı, ana temel 9 uyuşturucu olmak üzere türevleriyle birlikte 27’den fazla uyuşturucuyu, insan ağzıyla temasta bulunmaksızın hızlı ve kolay bir şekilde tespit edebiliyor.

Avcı: Gerekli çalışmalar bir an önce başlatılmalı

Trafik kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin etkisi altında araç kullanılmasının telafisi mümkün olmayan neticelere neden olabileceğine vurgu yaparak, trafikte alkol testi yapıldığı gibi uyuşturucu testinin de muhakkak yapılması gerektiğini kaydetti.

Avcı, “Ülke genelinde meydana gelen trafik kazalarında kazaya sebebiyet veren sürücülerin kaza anında uyuşturucu madde etkisi altında olup olmadığını bilmiyoruz. Biz yıllar önce sürücülerde özellikle ciddi kaza yapan sürücülerde uyuşturucu testi yapılması konusunda görüşlerimizi yetkili makamlara bildirdik, basında da defalarca dile getirdik. Sayın Sibel Siber’in Başbakan olduğu dönemde Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarı’na uyuşturucu testi yapacak laboratuar cihazı alındı. Bunun devamı olarak polisin yolda ön test yapacağı cihazların da alınması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gereklidir” dedi.

Mehmet Avcı, trafikte uyuşturucu testi yapılması konusunu Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nda bu ay yapılan toplantıda gündeme getirdiklerini, Komisyon başkan Vekili Olgun Amcaoğlu’nun da bu konuda çalışmaların bir ön hazırlığı yapılması ve ilk toplantıda gündeme alınması konusunda karar ürettiğini kaydetti.

Mehmet Avcı, “Umudum önümüzdeki toplantıda bunun artık çalışmalarının başlatılmasıdır” dedi.

“Amaç uyuşturucu alanların araç kullanmalarını engellemek”

Mehmet Avcı, ülkede uyuşturucunun yaygın olarak kullanıldığını, uyuşturucu kullanma yaşının düştüğünün başbakanlık açıklamalarında da yer aldığına ancak ülkede uyuşturucu aldıktan sonra araç sürülüp sürülmediği konusunda bir araştırma yapılmadığını dolayısıyla bu yönde bir veri de bulunmadığını kaydetti.

Amaçlarının uyuşturucu alanların araç kullanmalarını engellemek olduğunu söyleyen Avcı, “Şuanda insanlar nasılsa uyuşturucuya bakılmıyor, test edilmiyor, bir testi yok diye uyuşturucu almış olmalarına rağmen çok rahat bir şekilde araç kullanma düşünceleri olabiliyor. Ama uygulama yürürlüğe girdiğinde kişi nasıl ki alkollü araç kullanmıyorsa uyuşturucu maddenin tesiri altındayken de araç kullanamayacak” dedi.

Amcaoğlu: Uyuşturucu testi konusu gündemimizde

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı,  Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu  Başkan Vekili Olgun Amcaoğlu, trafikte uyuşturucu testinin yapılması konusunun komisyonun gündeminde olduğunu açıkladı.

Amcaoğlu, konuya ilişkin Trafik Müdürü Ahmet Beşerler’in bir çalışma yapıp Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’na getireceğini, komisyonun da buna göre gerekli kararları üreteceğini açıkladı.