ABD Başkanı Barack Obama, "Türkiye, güçlü bir NATO müttefiki, DAEŞ'le mücadele koalisyonunun kritik bir üyesi. Ordumuz, güvenlik güçlerimiz ve istihbarat işbirliğimiz, DAEŞ'in, özellikle de Suriye ve Türkiye sınırlarından geri püskürtülmesine yardım etti. Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız" dedi.

G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için Çin'in Hangcou kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Obama, heyetler arası görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini "korkunç darbe girişimi" şeklinde nitelendiren Obama, bu girişimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilk kez yüz yüze görüşme fırsatı bulduğunu söyledi.

Obama, "Türk halkı, darbe girişimine direnmek için sokaklara çıkarak demokrasiye ve demokratik kurumların güçlü kalmasına inancını bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.

O dönem, darbe girişimini net şekilde kınadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la konuştuğunu ifade eden Obama, ABD'nin "bu yasa dışı eylemlerin faillerinin soruşturulması ve yargı önüne çıkarılmasına yönelik bağlılığını" bildirdi.

Obama, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, bu eylemleri yapanların adalet önüne çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde adalet bakanlığımızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim" ifadesini kullandı.

"DAEŞ'İ PÜSKÜRTTÜK"

Türkiye'deki son terör olaylarında hayatını kaybedenlerden dolayı en derin başsağlığı dileklerini sunduğunu ve terörün tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu belirten Obama, "Böylesi saldırılar karşısında Türk halkının yanındayız ve onların acılarını paylaşıyoruz" dedi.

Obama ayrıca, "Türkiye, güçlü bir NATO müttefiki, DAEŞ'le mücadele koalisyonunun kritik bir üyesi. Ordumuz, güvenlik güçlerimiz ve istihbarat işbirliğimiz, DAEŞ'in, özellikle de Suriye ve Türkiye sınırlarından geri püskürtülmesine yardım etti. Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, bu noktada işbirliğimizi daha fazla nasıl artırabileceğimizin yollarını konuştuk" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK HÜKÜMETİ VE HALKINA TEŞEKKÜR

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Suriye'deki iç savaşı sona erdirerek barışçıl bir geçiş sürecinin önemine değindiklerini kaydeden Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sivillerin insani acılarını dindirmek ve onların yeniden bütünüyle güvenli ve istikrarlı bir bölgede yaşamalarını sağlamak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bir kez daha şahsım adına Türkiye halkına ve hükümetine, mültecilere sağladıkları insani yardım ve misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. Türkiye, Irak ve Suriye'den ayrılmak zorunda kalanlara yardım ulaştırılmasında anahtar rol üstlenerek dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda."

Birleşmiş Milletler'de (BM) 19 Eylül'de yapılacak Göçmenler ve Mülteciler Zirvesi'ni hatırlatan Obama, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söylediğim gibi bu, tüm yükü sadece Türkiye'nin taşıması gereken bir konu değil. Bu konuda hepimizin destek vermesi ve bu desteği vermeye niyetli olduğumuzu göstermemiz gerekiyor" dedi.

Obama, iki ülkenin birlikte çalışmaya ve işbirliği mekanizmalarını artırmaya devam edeceğini vurguladı.