ABD Başkanı Barack Obama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye'deki son gelişmeler ve terörle mücadele konularında, ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceğinin ele alındığı öğrenildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Obama Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırı için taziyelerini iletti. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'nin YPG'ye silah desteğinde bulunmadığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan öğle namazının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada ABD'nin YPG'ye silah desteğinde bulunduğunu söylemişti. 

GÖRÜŞME BİR SAAT 20 DAKİKA SÜRDÜ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tarabya'da olduğu sırada gerçekleşti. Görüşmenin 1 saat 20 dakika sürdüğü öğrenildi.

TERÖRLE MÜCADELEDE DAYANIŞMA VURGUSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele konularında, ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceğinin ele alındığı öğrenildi. ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletti. ABD Başkanı Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etti. 

YPG'NİN İLERLEYİŞİ KAYGI VERİCİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye rejiminin ve YPG'nin son dönemde Suriye'nin kuzeybatısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, IŞİD’le ortak mücadele çabalarına darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizdi.       

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN 'YPG'YE SİLAH DESTEĞİ' AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'nin YPG'ye silah desteğinde bulunmadığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan öğle namazının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada ABD'nin YPG'ye silah desteğinde bulunduğunu söylemişti. 

ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner'ın yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'Biz YPG'ye hiçbir şekilde, hiçbir çeşit silah sağlamıyoruz ve ayrıca ABD'nin silahlarını YPG'nin PKK'ya ulaştırdığı iddialarını doğrulayacak bir kanıt da görmedik.'