Duygu Alan

Yeni Erenköy Belediyesi, İçişleri Bakanlığı ile Belediye Emekçileri Sendikası (BES) arasında 29 Aralık 2015 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde belediye başkanı dahil olmak üzere belediye çalışanlarının 1 Ocak 2016 tarihinden beri maaşlarından kesinti yapılıyor.

Protokol çerçevesince maaş kesintisi, her ay net maaştan en düşükten yüzde 5, en yüksekten yüzde 30 oranında ve belediyeden bu kesintileri geri alacak şekilde yapılıyor.

Belediye Emekçileri Sendikası yetkililerinden alınan bilgiye göre, protokolün uygulanmaya başladığı 1 Ocak 2016 tarihinden sonra belediyenin ilk üç aylık performans değerlendirmesine göre iyiye gidiş var. Belediye İdaresi de bu süre zarfında üzerine düşen görevlerinin bir kısmını yerine getirdi.

Sendikadan verilen bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı da protokolün üçüncü ayağı olan hükümetin bir an önce bu protokol çerçevesinde bir çalışma yapıp belediye üzerinden hizmet alımına bir an önce geçilmesi yönünde gerekli çalışmalarını bir hafta içerisinde yapacak, gerekirse konuyu Bakanlar Kurulu’na da götürecek.

BES’in açıklamalarına göre, Yeni Erenköy Belediyesi’nin bu süreç içerisindeki performansı temelinde Ocak ayında çalışanın net maaşından yapılan kesintinin bu ay geri ödenmesi yönünde de bir çalışma var.

protokol-kupur.jpg

Protokol

Yeni Erenköy Belediyesi’nin sürdürülebilir bir mali yapıya sahip olabilmesi ve verimliliği artırması ile iş huzuru, barışı ve iş güvenliğinin sağlanması amacı ile Yeni Erenköy Belediyesi, İçişleri Bakanlığı ile Belediye Emekçileri Sendikası (BES) arasında 29 Aralık 2015 tarihinde protokol imzalandı.

Protokol çerçevesinde tarafların yükümlülükleri ise aşağıdaki gibi belirlendi:

a) Yeni Erenköy Belediyesi çalışanları her ay net maaşlarından en düşükten yüzde 5, en yüksekten yüzde 30 oranında ve belediyeden geri alacaklı olacak şekilde kesinti yapılacak.
b) İçişleri Bakanlığı’nın girişimi ile belediye sınırları içerisindeki tüm hanelere akıllı su sayaçları takılması ve vatandaşın ödeyebileceği şekilde uzun vadeli taksitler halinde ödenebilmesine belediye tarafından imkan yaratılacaktır.
c) Belediye çalışanları ilgili yasal düzenlemeler gözetilerek, sürdürülebilir bir belediye yapısı oluşuncaya kadar her çalışandan alacaklı olarak net maaş üzerinden “a” maddesi oranlarına göre kesinti yapmayı devam edecekler. Çalışanlar tarafından yapılan ve isim bazında kayıt altına alınan kesintinin çalışanlara geri ödenebilmesi, ilgili yasal düzenlemelere ve belediyenin mali yapısına bağlı olarak ve taraflarca yapılacak olan değerlendirmeler neticesinde süreç içerisinde takvimlendirilecek.
d) İçişleri Bakanlığı’nın görevlendireceği müdür, belediyede yetkili sendika temsilcisi ve belediye başkanı ile birlikte her üç ayda bir belediyenin gelir gider dengesini değerlendirecek, idari ve ekonomik verimliliğini arttırmak üzere gerekli çalışmaları yapacak.
Yıkıcı: Süreç uzadıkça çalışan mali açıdan zorlanacak

Yeni Erenköy Belediyesi Başkanı Mesut Yıkıcı, Yeni Erenköy Belediyesi, İçişleri Bakanlığı ile Belediye Emekçileri Sendikası (BES) arasında 29 Aralık 2015 tarihinde imzalanan protokole göre, kendi maaşı da dahil olmak üzere belediye çalışanlarının net maaşlarından 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana protokolde belirtilen oranda kesinti yapıldığını kaydetti.

Yeni Erenköy Belediyesi’nde 120 çalışan olduğunu söyleyen Yıkıcı, protokol çerçevesinde net maaşlardan yapılan bu kesintilerin çalışanın alacak hanelerine yazıldığını ve bu kesintilerin belediyenin mali durumu düzeldiğinde çalışana tekrardan verileceğini belirtti.

Yıkıcı, o dönem sendika bakanlık ve belediye arasında varılan mutabakata göre dıştan hizmet alımlarının da belediye tarafından yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Mesut Yıkıcı, “Süreç uzadıkça çalışan mali açıdan zorlanacak” diyerek yapılacak çalışmaların öngörülen süreden mümkün olduğunca daha kısada yapılması için çalışıldığını ifade etti.

“Devlet de sorumluluklarını yerine getirsin”

Yıkıcı, 4 aylık bu süreçte belediyenin üzerine düşen görevleri göz ardı etmediğini ve vergilerin güncellendiğini, tahsilatlarda artış sağlandığını söyledi.

Mesut Yıkıcı, ayrıca yeni Erenköy Belediyesi çalışanlarının sosyal haklarının yaklaşık 16 yıldır ödenmediğini fakat 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren çalışanın Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerinin yatırıldığını dile getirdi.

Yıkıcı, “Devlette sorumluluklarını yerine getirsin ki belediye kendi ayakları üzerinde durmayı başarsın” dedi.

Yalınkaya: Belediyenin performansında iyiye gidiş var

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya, Yenierenköy Belediyesi, İçişleri Bakanlığı ile BES arasında 29 Aralık 2015 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde çalışanın net maaşlarından 1 Ocak 2016 tarihinden beri protokolde belirtilen oranda kesinti yapılarak, alacak hanelerine yazıldığını söyledi.

Bu sürede belediye idaresinin de üzerine düşen görevlerin bir kısmını yerine getirdiğini söyleyen Yalınkaya, BES’in yapmış olduğu değerlendirmeye göre, belediyenin Ocak-Şubat ve Mart aylarındaki performansının da iyiye gidiş olduğunu belirtti.

“Ocak ayı kesintilerinin geri ödenmesi için çalışma var”

Mustafa Yalınkaya, Yeni Erenköy Belediyesi’nin bu süreç içerisindeki performansı temelinde Ocak ayında çalışanın net maaşından yapılan kesintinin bu ay geri ödenmesi yönünde de bir çalışma olduğunu da söyledi.

Yalınkaya, “Sayın İçişleri Bakanı’na geçtiğimiz gün sendika olarak yaptığımız resmi ziyarette bu konuyu da dile getirdik. Protokol çerçevesinde yapılanları aktardık ve protokolün üçüncü ayağı olan hükümetin bir an önce bu protokol çerçevesinde bizimle birlikte bir çalışma yapıp belediye üzerinden hizmet alımına bir an önce geçmesi gerektiğini belirttik. Sayın Bakan da bir hafta içerisinde çalışma yapacağını, konuyu gerekirse Bakanlar Kurulu’na götürme sözünü verdi” dedi.

“Taviz vermeyiz”

Yalınkaya, çalışanın hakkından asla taviz verilemeyeceğini söyleyerek “Hükümetler değişebilir ancak devletlerde devamlılık söz konusudur. Bu nedenle bir an önce bu soruna bir çözüm üretilmelidir. Aksi halde protokol tarafımızca tek taraflı olarak fes edilir. O zaman da gerek belediye idaresine gerekse hükümete karşı gerekli yaklaşımlarda bulunmaktan tereddüt bile etmeyiz” diye konuştu.