Melin DOBRAN

Üniversitelerin eğitim yılına yarın başlayacak olması nedeniyle, Ankara-Ercan ve İstanbul-Ercan uçuşlarında yer bulmak sorun oldu. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, son 3 günden beri yüzde yüz dolulukla uçan THY, Pegasus, Atlas ve Onurair’da tek geliş en düşük bilet fiyatı 344 liraya kadar yükseldi.

THY’nin bugün Ankara Esenboğa Havaalanı ile Ercan arasındaki seferinde yer bulunmazken, Pegasus’ta sınırlı koltuklar için en düşük fiyat 416 lira olarak belirlendi.

THY’nin bugünkü İstanbul-Ercan seferlerinin tümünde yer bulunamazken, yarın tek yön uçuş için en düşük fiyatın 530 TL olduğu görüldü.

İstanbul-Ercan arasında yarın en düşük fiyat Onurair ile tek yön 389, Atlas ile 442, THY ile 501 TL.

Oteller müşterilerini getiremedi

Öğrenci akışı nedeniyle yüzde yüz doluluk yaşayan havayolu şirketlerinin yeterince ek sefer koymaması nedeniyle, oteller ciddi sıkıntı yaşadı. Çok sayıda otel, İstanbul ve Ankara’dan gelecek yolcularına uçaklarda yer bulamadı.

Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ “Okulların açıldığı dönem olduğu için ciddi bir talep vardır. Uçak şirketlerinin bunu göz önüne alması ve ek seferler koyması gerekirdi”dedi.

Aktığ şunları kaydetti:

“Kıbrıs bir adadır. Ne kadar değerli bir destinasyon olursanız olun yeterli ulaşım sağlanırsa ancak o şartlarda bir piyasa değeriniz oluşabilir. Bizim için hayati değer taşımaktadır. En büyük pazarımız Türkiye olduğuna göre; ulaşımın oradan çok rahat ve ucuz sağlanabilmesi bizim sadece turizm değil, tüm ekonomi için geçerli olan şarttır. Ek sefer koyma ihtiyacı doğduysa, bu yapılabilir. Bu dönem iklim olarak Kıbrıs’ın en güzel dönemidir. Ülkemizde birçok üniversite var. Turizm ve yükseköğretim açısından bu önemlidir. Üniversite lisansı verip, talep yaratmaya çalışıyorsak bunun gereğini de yapmak zorundayız. Yer altındaki en değerli madenler bile ulaşılmadığı sürece toprak kadar değeri vardır. Bizim iklimimiz, coğrafyamız, otellerimiz, otellerdeki aktivitelerimiz güzeldir. Ulaşılabilir değilsek hiçbir önemi yoktur.”

Eylül'de doluluk yüzde 69

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, tüm otellerin doluluk oranı ortalamasını da yüzde 69 olarak açıkladı. Buna göre 5 yıldızlı büyük tesislerin dolulukları eylül ayında yüzde 76’ya ulaştı. 5 yıldızlı otellerde 2014 yılının Eylül ayına göre yüzde 7 artış gözlemlenirken, geçtiğimiz Ağustos ayına göre bu oran aynı seviyede gerçekleşti.