British Univeristy of Nicosia’nın (BUN) hedeflerini anlatan Bıçak, BUN’da eğitimde kalitenin ön koşul olduğunu, kurumsallaşmış bir yapı hedefi olan BUN’un bir üniversitenin sahip olması gereken tüm imkanlara daha bugünden fazlasıyla sahip olduğunu kaydetti.

BUN’un program hedeflerinden de bahseden H.Ali Bıçak, BUN’dan mezun olacak öğrencinin alanında iyi derece İngilizce okuma yazma bileceğini,  gerekli bilgisayar programlarını kullanabileceğini kaydetti.

Üniversitenin yalnızca teoriden ibaret bir eğitim yuvası olmayacağının altını çizen Prof.Dr.Hasan Ali Bıçak,  BUN’un teori ve pratiği bir arada barındıran bünyesine de dikkat çekti.

 

BUN AKADEMİK KADRO VE ALT YAPISI İLE ÖNDE

BUN’un ilk iki senesini diğer üniversitelerin ilk yılları ile kıyasladığında akademik kadro ve üniversitenin program yapısı yönü ile diğer üniversitelerden çok daha farklı olduğunu anlatan Rektör Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak, “BUN’u şimdi bulunan üniversitelerimizin ilk yılları ile kıyasladığımız zaman burası alt yapı yönünden akademik kadrosu, programları yönünden çok çok ileridedir” dedi.

BUN’DAN ÇIKACAK ÖĞRENCİ ALANINDA İYİ İNGİLİZCE VE BİLGİSAYAR KULLANMAYI BİLECEK

Eğitim de kalitenin koşullarını sıralayan H.Ali Bıçak, Bun program hedeflerinden de bahsetti. Bıçak, şunları ifade etti: “Eğitim de kalite dendiğin de birinci kalem kurumsallaşmadır. Bu kurumsallaşmadan ne anlarız? Kurumsallaşma bir üniversiteyi denetlemeye gittiğimizde bu üniversitenin bir kuruluş ve çalışma tüzüğü vardır ve bu kuruluşu ve çalışma tüzüğünde mütevelli heyeti ile üniversitenin çalışmalarını düzenleyen yazılı bir mevzuatı.  Üniversitelerin bir stratejik planı olması lazım. Bu stratejik plan hem üniversitenin fiziki öğretim üyesi gelişmesi ile ilgili olacaktır hem de program hedefleri belli olacaktır. Bun’un program hedefleri nedir diye sorduğunuz da bana çok genel olarak bizim herhangi programımızdan mezun olacak olan öğrencilerimiz nasıl bir öğrenci olacaktır. Öncelikle iyi İngilizce yazan ve konuşan öğrenciler yetiştireceğiz. Bu bir hedeftir. Biz diğer üniversitelerden farklı olarak İngilizce eğitim veren programlarda sadece ilk iki dönemde İngilizce almayacak 2. 3. Sınıflarda da İngilizce görecekler. Buradan çıkan bir öğrencinin İngilizce bilmesi olmazsa olmazımızdır. Buradan çıkacak olan öğrenci iyi bilgisayar kullanacaktır. Buradan çıkacak öğrencinin iletişim özellikleri yüksek olacaktır. Bir de alanında son derece bilgili olacaktır. Bunlar bizim program hedeflerimiz”

 

 

 

 

 

 

ADİL BİR DEĞERLENDİRME SİSTEMİ OLACAK

British Univeristy of Nicosia (BUN) Rektörü Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak, öğrencinin derste anlatılanlar ile sınavda sorulanların farklı olmasından yola çıkarak BUN olarak yeni bir sistem geliştirdiklerini de belirtti. Adil bir değerlendirme için kontrol sisteminin uygulanacağını aktaran Bıçak, şunları kaydetti:  “Öğrenci sınava girdi çıktı. Öğrencinin bir şikayeti sınıfta anlatılanlarla sınıfta sorulan soruların tutmaması bununla ilgili o sınav soruları hazırlandığında öğrenme çıktılarına uygun olup olmadığına, adil bir değerlendirme oldu mu olmadı mı diye, bir başka hoca bakacak.  Siz öğrenciyi sınava alırken istediğiniz yerden soru soramayacaksınız. Sınavın bir hoca değerlendirmesini ikinci bir hocada bakabilecek. İşletme Fakültemizin bir danışman kurulu olacak.  Bu danışma kurulu içerisinde iş adamları da olacak.  Siz nasıl bir mezun beklersiniz sorularına cevap arayacağız. Onların bize tavsiyelerini görüşerek onların isteklerine cevap verebilecek olan konuları koyacağız.”

 

Bıçak: ”SUUDİ ARABİSTAN’DA BİR ÇOK BİLGİ BİRİKİMİM OLDU”

30 yıllık DAÜ ve 5 yıla yakın YÖDAK’taki çalışmalarının ardından Suudi Arabistan’a giden ve Yükseköğretim Kalite Güvence Ajansı’nda görev alan Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, bu sayede pek çok birikime sahip olduğunu şu sözlerle altını çizdi:  “30 yıllık DAÜ ve 5 yıla yakın YÖDAk’taki çalışmalarımdan sonra Suudi Arabistan’ın Yükseköğretim Kalite Güvence Ajansı tarafından teklif gönderildiğinde gitme taraftarı değildim. Ancak benim taleplerime karşıdan hep evet gelince ve benim de artık ileriye süreceğim bir talep kalmayınca bir şekilde Suudi Arabistan’a gittim. Suudi Arabistan’a giderken düşüncelerim şuydu:  Ben bu ülkelerde en az 5 tane üniversite denetlemiş olmam ile bile orada çok birikimim olacaktı. Nitekim öyle oldu.”

 

Eğitimde Uluslararasılaşmayı da irdeleyen Bıçak; “uluslararasılaşma, değişik ülkelerden öğrenci ve öğretim üyelerinin bir arada bulunmasıdır. Birinci kalem de şunu sorarlar sizin stratejik hedefleriniz yazılı mı? Uluslararası girişimleriniz, programlarınız ne olacak? Uluslararası nitelikte bir kampüs yaratmakla ilgili nasıl adımlar atacaksınız? Stratejik adımda bu atacağınız adımları hangi performans kriterleri ile değerlendireceksiniz? İşte bizim British Univeristy of Nicosia’da hedeflerimizin arasında bunlar var” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

BUN ÖĞRENCİ ODAKLI BİR ÜNİVERSİTE

BUN’un öğrenci odaklı eğitiminin bir parçası olan anketlerden de söz eden Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak şunları kaydetti:  “ öğrenciler, 4 sene içerisinde alt yapıdan, hocalardan idari personelden memnun mu bunları ölçeceksiniz ki buralarda varsa hatalarınız kapatacaksınız. İşte British Univeristy of Nicosia’da her öğrenim yılı sonunda akademisyenleri ve dersi değerlendirme formları olacak. Bu uygulama öğrenci odaklı eğitimin bir parçasıdır. Öğrenciyi idari karar alma mekanizması içerisine koyup görüşünü almak bizim için çok önemlidir. Öğrenci odaklı olma artık sınıfa giren hocanın anlattığının ötesinde öğrenci bu dersi aldı ve bu dersin sonunda hangi yetkinliklere geldi, öğrencinin ne öğreneceğini takip etmektir.”

 

YÖDAK’IN ASLİ GÖREVİ YÜKSEKÖĞRETİMİ İLERİYE TAŞIMAK

Bir dönem YÖDAK’ta da görev alan Bıçak, kendi döneminde YÖDAK’ı anlattı ve YÖDAK’ın yapması gerekenleri ise şu sözlerle sıraladı: “Benim çalışma dönemim de üniversiteler ile toplantılar yaptım. Üniversiteler arası akademik kurulu sürekli toplattım. Zorlukla karşılanabilecek konuları onlarla tartışarak onlarla birlikte karara aldım. Akademik personelin yükseltilmesini ele aldım hangi hoca nasıl doç ,profesör olacak? Birçok üniversitenin yükseltilmesini başka üniversitelerimiz kabul etmiyor. Bizim kendi içimizde kabul etmediğimiz bir yükseltilmeyi Türkiye ya da üçüncü ülkelerin kabul etmesini nasıl bekleyeceğiz? Bununla ilgili olarak tüzük hazırladık. Bakanlar kurulunun onayından geçti. Bunun devam ettirilmesi ile ilgili adım atılmadı. Doktora programlarını benimi dönemimde durdurdum. İzin vermiyorum dedim.  Üniversite Denetim Kurulunu topladık. Doktora programına kayıt olan bir öğrenci çıkarken tezi ile ilgili bir yayın yapacak. Uluslararası bir tanınmışlık için. YÖDAK’ın asli görevleri içerisinde olan yükseköğretimi ileriye götürecek olan adımlar başlandı ancak bunları ileri götürecek adımlar atılmadı.

BUN SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNE İNŞA EDİLEN BİR ÜNİVERSİTE

Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak sözlerini şöyle tamamladı: “BUN sağlam temeller üzerinde inşa edilen bir üniversitedir. KKTC’de küçük olmamız sebebi ile Türkiye’de üniversiteler arasında bir zamanlar küçük olan Bilkent üniversitesi örneği gibi kaliteli eğitim verebilecek olan bir üniversite olma yönünde adımlarımızı atmaktayız.”