Son günlerde bazı okulların elektrik sayaçlarında çıkan yangın panik yarattı. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Girgen Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada, yangınların durduk yere çıkmayacağına dikkat çekerek okullardaki tesisatların araştırılması gerektiğini söyledi

Eniz ORAKCIOĞLU

Polatpaşa Lisesi'nden sonra Lefkoşa Necati Taşkın İlkokulu'nda elektrik şebekesi çökmesi ve alevlenmesi panik yarattı.  Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mert Girgen’in konuyla ilgili olarak Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada elektrikle ilgili bazen malzemeden, bazen de hava şartlarından ve koşullarından oluşan sebeplerden bu yönde sorunlar olabileceğine dikkat çekti.

“Tabi ki biz gidip olayı yerinde incelemediğimiz için kesin konuşamıyorum” diyen Girgen, “Bu konuda bir imalat hatası mı var, yoksa alet veya cihazlarla ilgili bir sıkıntı mı var kesin olarak bir şey söyleyemiyorum. Bazen arızalar çıkabiliyor, özellikle toplu alınan ürünlerin bir kısmında veya küçük bir oranında da olsa imalat hatası olabiliyor ve ondan dolayı bu sorunlar yaşanabiliyor” şeklinde konuştu.

“Sayaç durduk yere patlamaz”

Durduk yere okuldaki sayaçların patlamadığına dikkat çeken Girgen, “Bir sayacın normal şartlarda durduk yere patlamaması gerekir.  Kablonun bozulması, sayaca su kaçması arızaya sebebiyet verebilir, ama önemli olan patlamanın kaynağını bulmaktır. Örneğin bir kablo durduk yere bolarmaz, bolarmasının bir sebebi sayaç değişimi yapılmasından dolayı ve kablonun iyi sıkılmamasından dolayı olabilir” dedi.

“Tesisat için yetkililer çağrılmalı”

Bu tarz olayları önlemek için yapılması gereken tesisatla ilgili olarak kesinlikle yetkili elektrik müteahhitlerinin çağrılması gerekmekte olduğuna dikkat çeken Girgen, “Bunun yanında kullanılacak olan malzemenin kalitesi çok önemlidir. Sağda solda kaçak olarak satılan ve araba içerisinde satılan ürünlere itibar edilmemelidir” açıklamalarında bulundu.

Aileler endişeli

Öte yandan bir taraftan öğretmen sendikalarının okullarda yaşanan bu olay yüzünden eylem yaparken, diğer taraftan Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün ise ‘bu durum eylem sebebi değil’ demesi aileleri de endişeye sevk ediyor.

Kaynak: Yeni Bakış