Güney'de bazı Rum okullarında öğrencilere üzerinde EOKA amblemi olan asker üniforması giydirilip, sık sık EOKA'yı anlatan temsil, oyun ve tiyatro etkinlikleri düzenlenerek, EOKA'nın sözde vatan mücadelesi minik beyinlere aşılanıyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Eğitim Bakanlığı, EOKA terör örgütünün Kıbrıs Türkleri'ne yaptığı terör faaliyetlerini, sözde vatan savunması diye ilkokul öğrencilerine anlatarak, ırkçı bir nesil yetişmesine zemin hazırlıyor.

Rum Eğitim Bakanlığı, bilinçli ve sistemli bir şekilde ilkokul öğrencilerine milliyetçilik aşılayarak, ırkçı bir nesil yetiştirme gayreti gösteriyor. Bu kapsamda, öğrenciler, milliyetçi çizgide yetiştirilmek için uzun zamana yayılmış şekilde eğitim müfredati yeniden düzenlendi. Yeniden düzenlenen müfredat ile Kıbrıs adasının bir bütün olduğu, hiçbir neden olmadan Türkiye'nin adanın kuzeyini 1974'te sözde işgal eteği anlatılıyor.

Okullarda EOKA terör örgütünün Kıbrıs Türkleri'ne uyguladığı terör faaliyetleri sözde vatan savunması adı altında, kahramanlık hikayeleri olarak anlatilıyor.

EOKA'nın mücadelesini aşılamak için sık sık temsil, tiyatro ve oyunlar düzenleniyor. Bu etkinliklerde erkek öğrencilere EOKA amblemli askeri üniformalar giydirilirken, kız öğrencilere de, kayıplar anısına ve ülkenin bölünmesinden dolayı yaşanan yası simgelemesi için siyah kıyafetler giydiriliyor.