Yurdagül Atun

Kuleli Askeri Lisesi’nde öğrenci olan ve darbe girişimin ardından tutuklanan Kıbrıslı Türk M.C’nin avukatı Dilara Cansu Eren, çocukların masumiyetinden kuşku duymadıklarını belirterek, “Henüz silah eğitimi dahi almamış, darbenin anlamını bilmeyen çocuklar. Darbe girişiminin olduğunu gece saat 3’te televizyondan öğrenmişler. Masum kişiler ile gerçek suçluların ayıklanması için mücadele edeceğiz” dedi.

Türkiye’deki darbe girişiminin ardından gözaltına alınan yaşları 14-17 arasındaki 3 Kıbrıslı Türk öğrenci için KKTC’nin Ankara Büyükelçiliği ve avukatların devrede olduğu öğrenildi. 

Maltepe Çocuk Cezaevi’ne gönderilen çocuklardan M. K. C’nin avukatı Dilara Cansu Eren, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Kıbrıslı öğrencilerle birlikte Kuleli Askeri Lisesi’nde 9., 10., 11. ve 12. sınıflarda okuyan 62 askeri öğrencinin de darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklandığını, ancak çocukların masumiyetinden kuşku duymadıklarını ifade etti. Tutuklanan çocuklanan yaşlarının 14 ile 17 arasında değiştiğini belirten Eren şunları söyledi:  

“Çocuklar yaklaşık 5 gündür gözaltındalar. Çarşamba günü akşam saatlerinde hâkim önüne çıkarıldılar. 

“Karar, sabaha karşı 3-4 sıralarında açıklandı”

62 çocuk teker teker dinlendi. Karar sabaha karşı, 3-4 sıralarında açıklandı. Duruşma hâkimi mahkeme sırasında önüne konulan bir notla görevden alındığını öğrenirken, kararını açıklamadan salonu terk etti. 
Öğrencilerin tutuklanmalarıyla ilgili kararı mahkeme memurlarından biri açıkladı. Tüm çocuklar tutuklandı. Bizim buna itiraz etmeye hakkımız var. O yüzden itiraz dilekçemizi dosyaladık.” 

“O ihtimali düşünmek bile istemiyoruz”

Avukat Eren, “çocukların mahkemeye çıkarılmadan uzun süre bekletilme ihtimalinin olup olmadığının” sorulması üzerine de “Böyle bir ihtimali düşünmek dahi istemiyoruz. Ancak hukuken baktığınızda bu olası” yanıtını verdi.

“Silah eğitimi almamış çocuklar…”

Tutuklanan öğrencilerin 14-17 yaş aralığında olduğunu yineleyen Eren sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Çocuklar 14 ile 17 yaş arasındalar. Henüz silah eğitimi dahi almamışlar. Darbeyi idrak edecek yaşta değiller. Komutanları tarafından kullanıldılar. ‘Kokteyl var’ diyerek çocukları okuldan çıkardılar. Çocukların tamamı okulda olmadığı için çocukların ailelerini aradılar ve çocukları beklediklerini söylemişler. Kokteyl bahanesiyle topladıktan sonra çocukları oyalamaya başlıyorlar. Saat 21.00’de içtima aldırıyorlar ve sokaklara döküyorlar. Çocukları kullanıyorlar…

“Gece 3’te televizyonu açınca darbe girişimi olduğunu öğrenmişler”

Çocuklar okula döndükten sonra gece üç sıralarında, televizyonu açtıktan sonra darbe girişimi olduğunu öğreniyorlar. Çocukların hepsi de pırıl pırıl. O kadar masumlar ki insanın vicdanı sızlıyor.”

“20 avukat savunuyor”

Kuleli Askeri Lisesi’ndeki öğrencileri 20 avukatın savunduğunu ifade eden Eren, kendisinin de biri Kıbrıslı M.C olmak üzere, üç öğrencinin savunmasını üstlendiğini ifade etti. Mahkemede Kıbrıslı öğrencilerin özel durumlarını ve darbede yer almalarının mümkün olmadığını dile getirdiklerini kaydeden Eren, KKTC yetkililerinin ve Ataşesi’nin de mahkeme günü sabaha kadar kendileriyle birlikte olduğunu, öğrencilerin durumlarıyla yakından ilgilendiklerini belirtti.

“Biz suçluların cezalandırılmasını ve masumların ayıklanmasını istiyoruz”

Dilara Cansu Eren, öğrencilerin darbe girişimi içinde olmalarının mümkün görülmediğini kaydederek, şunları söyledi: 

“Biz savunmamızda bu çocukların darbe girişiminin içinde yer almalarının mümkün olmadığını söyledik. 7-8 saat süren sorguda çok emek harcadık ama bizim söylediklerimiz fayda etmedi. Biz suçluların cezalandırılmasını ve masumların ayıklanmasını istiyoruz. Bu kararın başka bir yargıç tarafından değerlendirilmesi için itirazlarımızı dosyaladık. Umarım bu çocuklar bir an önce serbest kalırlar.”