Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, bursların düzenli ödenmediği konusunun her yıl Kasım ve Aralık aylarında tartışıldığını, ilerleyen süreçte eylemlerle protesto edildiğini, buna karşın Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi’nin Burs Tüzüğü’nü uygulamak ve yürütmekle yükümlü olduğunu vurguladı.

Burs Tüzüğü’nün düzenli bir şekilde yürütülebilmesi için ilgili paydaşların da üzerine düşeni sorunsuz yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Öztürkler, bir öğrencinin bursunun ödenebilmesi için maddi kriterlere uygunluğunun Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilmesi gerektiğini ifade etti.

Öztürkler yaptığı yazılı açıklamada, bir öğrencinin burs alabilmesi için Maliye Bakanlığı’nın ilgili öğrenci için sicil numarası vermesi gerektiğini, Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenli bir şekilde ödeme yapabilmesi için ilgili bütçenin burs ödemesini yerine getirebilmek için yeterli olması gerektiğini kaydetti.

Bu yıl bursların ödenmesinin geçmiş yıllara göre daha düzenli yapıldığını ifade eden Öztürkler, işlemleri tamamlanan ve yurtdışında okuyan öğrencilerin bütün ödemelerinin yapıldığını belirtti.

Yurtiçinde eğitim hayatına devam edenlerin işlemlerinin Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından iletilen ve Maliye Bakanlığı tarafından sicilleri açılan öğrencilerin Aralık ayı ödemelerinin ise bütçe yetersizliğinden dolayı ödenemediğini kaydeden Öztürkler, bursların düzenli ödenebilmesi için yeterli bütçenin öncelikle ilgili daireye verilmesi gerektiğini hatırlattı.

Şu an yaklaşık 2 bin 700 gence dairenin burs verdiğini kaydeden Öztürkler, bursların sorunsuz ödenmesi için 2015 bütçesinden daireye 34 milyon 666 bin 603 TL ayrılmasının talep edildiğini, fakat 2015 için daireye 27 milyon 700 bin TL aktarıldığını, bu bütçe ile bursların düzenli ödenmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Öztürkler, “Bursların düzenli ödenebilmesi için öncelikle ilgili bütçenin iyileştirilmesi gerekmektedir. Yoksa önümüzdeki yıl Aralık ayında aynı eylemler tekrar yaşanacaktır. Ben hedef göstermiyorum, gerçekleri söylüyorum” şeklinde konuştu.