Raif Uzkan

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Haspolat İlkokulu ve Lefkoşa Vakıf Anaokulu’nda 08.00-12.40 saatleri arasında grev yaptı.

Çağlayan İlkokulu’nda basın açıklaması yapan KTÖS yetkilileri, okulun binalarının öğretim yapmak için yeteli ve güvenli olmadığını da belirtti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası raporunu da basınla paylaşarak, konunun aynı zamanda Lefkoşa Türk Belediyesi’ne bildirildiğini ve belediyenin de aynı konuda rapor tuttuğunu söyledi.

Elcil, okulun tamirata ihtiyacı olduğunun Şubat ayından itibaren defalarca Eğitim bakanlığına bildirilmesine rağmen, tamirata “şimdi apar topar şekilde” başlandığını ifade etti.

Kolonların demirlerle sabitlenerek güçlendirilmeye çalışıldığını kaydeden Elcil, okulların toplu yaşam yerleri olması dolayısıyla, hastaneler gibi, bir depremde en son yıkılacak yerler arasında olması gerektiğini ifade etti.

1473417567.jpg

“İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI VE LTB’NİN RAPORU VAR”

“Kolonların demirlerinin çürüdüğünün, donatıların artık işlevini yitirdiğini, bunların yıkılıp tekrardan yapılması gerektiğini” kaydeden Elcil, KTMMOB’nin dünkü raporunun da bu yönde olduğunu, ayrıca LTB’nin de binanın tehlike arz ettiğini ilgili raporunda belirttiğini kaydetti.

Yapılan “güçlendirmenin” sağlıklı olup olmadığını bilemeyeceklerini, bunun için yine KTMMOB ve LTB’ye başvuracaklarının bilgisini veren Elcil, "hükümetin 18 Mercedes marka araç almak için 2 milyon TL bulabildiğini fakat bu konularda olumlu adım atamadığını” söyledi.

Binaların öğrenci ve öğretmenlerin başına yıkılması halinde sorumlu bulunmayacağını belirten Elcil, “aslında esas sorumluların Bakanlıkta oturanlar olduğunu”, tedbir alınmaması halinde her türlü eylemi yaparak kendilerinin bu önlemi alacaklarını ifade etti.

1473417555.jpg

BAKANLIK ÖNÜNDEKİ EYLEM …

Bu arada Haspolat İlkokulu ve Lefkoşa Vakıf Anaokulu’ndaki öğretmenlerin Eğitim bakanlığı önündeki eylemi devam ediyor.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, eğitimde sıkıntıların büyük olduğunu Vakıf Anaokulu’ndaki sorunun “daha da büyüyerek devam ettirildiğini” söyledi.

Bu okuldaki müdürenin kendisinin eşi olması sebebiyle Bakanlığın kindar bir tavır sergileyerek soruşturma açtığını iddia eden Elcil, Eğitim bakanlığı Müsteşarınınsa okullardaki sorunların çözümüne yönelik yaklaşım gösterdiğini anlattı.

“BİZLERE EYLEMDEN BAŞKA SEÇENEK BIRAKILMIYOR”

Birçok okulun kapasitesinin aşıldığı duyumlarını aldıklarını, Girne Hasan Cafer İlkokulu’nda öğretmen, Lapta’da öğretmen ve yönetici, Karşıyaka, Çatalköy, Mağusa merkez okullarında öğretmen eksiği bulunduğunu, Karpaz’ınsa tamamen boş olduğunu belirten Elcil, kendilerine eylemden başka seçenek bırakılmadığını kaydetti.

1473417520.jpg

“BİZ EĞİTİMDEKİ SORUNLARLA BOĞUŞURKEN BAKANLAR YURT DIŞINDA GEZMEDE”

Dün 14.58 itibarıyla Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu ve Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın aileleriyle birlikte önce Türkiye ve ardından Avrupa’ya tatile çıktıkları bilgisini veren Elcil, “biz ülkede eğitim sorunlarıyla boğuşurken bakanlar aileleriyle birlikte gezmeye gitti” ifadelerini kullandı.

Elcil, “ayın 19’unda okulların sorunlu olarak; okulsuz, sınıfsız, binasız ve öğretmensiz açılacağını” vurgulayarak, bu sırada bakanların halen daha tatilde olacaklarını savundu.

Elcil, “Mercedes araçlara 2 Milyon TL’yi kendi saltanatları için harcayanlar, toplumun ve okulların dökülmesini uzaktan izliyor” ifadesini de kullandı.

ozdemir-berova.jpg