Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), 2011 sonrası istihdam edilen öğretmenlere hazırlık ödeneği verilmediği gerekçesiyle Maliye Bakanlığı önünde ortak eylem yaptı.

Saat 14.30’da başlayan eylemde, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil konuşma yaparken, ortak basın açıklamasını ise KTOEÖS Genel Sekreteri Vedat Tek okudu.

Elcil ile Tek, ortak basın açıklamasının okunmasının ardından Maliye Bakanı Birikim Özgür’le de görüşerek Başsavcılığın hazırlık ödeneğiyle ilgili görüşünü iletti.

ORTAK AÇIKLAMA

KTOEÖS Genel Sekreteri Vedat Tek, ‘Göç Yasası’nın yarattığı sosyal, ekonomik eşitsizliğin toplumun genelini fakirleştirmeye devam ettiğini savunarak, sözkonusu yasanın emekçi ve üreten kesimi mutsuz etmesi yanında çalışanlar arasında eşitsizlik ve haksız ayırım yarattığını iddia etti.

“Hükümet sadece eşitlik, ayrımcılık ve adaletsizlikle ilgili nutuk atmayı bilmektedir. Eşitsizlik, ayrımcılık ve adaletsizliği ortadan kaldıracak bir proje geliştirmekten acizdir” denilen açıklamada, Hükümetin; ‘Göç Yasası’nın yarattığı travmayı izlediği ve sermaye grubuna ise vergi affı getirdiğini savundu.

‘Göç Yasası’nın sadece ekonomik yıkım değil, bir “hak gaspı ve sosyal bir travma olduğunu iddia eden Tek, şunları ifade etti:

“ANGARYA ÇALIŞTIRILIYOR”

“Maliye Bakanlığı’nın hazırlık ödeneği, Karpaz kira ödeneği, sorumlu öğretmen ödenekleri ve ek ders ödenekleriyle ilgili bağnaz ve yasadışı tutumu ikinci bir mağduriyet yaratmıştır. Öğretmen hem angarya çalıştırılmakta, hem de emeğinin karşılığını almamaktadır. Öğretmen öğretmendir. Öğretmenler Yasası’nda var olan tüm haklar öğretmenin geneli için uygulanmalıdır. Kişi ve kurumların uhdesi yasaların üzerinde değildir.

“ÖĞRETMENİN BİR BÖLÜMÜNE AYRIMCILIK”

Başbakan ve Maliye Bakanı’nın ödeneklerle ilgili yapmış olduğu açıklamalar hâlâ gazete sayfalarını süslemekteyken, hükümetin yasayla ilgili değişiklik önerilerini sunmaması ve öğretmenin bir bölümüne ayrımcılık yaparak hazırlık ödeneği vermemesi kamu görevini kötüye kullanmaktan başka bir şey değildir. 2011 sonrası öğretmenlere ahlaka, adalete, yasaya uymayacak şekilde, savcılık görüşü olumlu olmasına rağmen ödeme yapılmamaktadır.

Hükümeti yaptığı yanlıştan dönmeye çağırır, Göç Yasası’nın ortadan kaldırılması için eylem planı oluşturmasını talep ediyoruz. Biz öğretmenler yasal hakkımızın gasp edilmesine seyirci kalmayacağız.”

1455898976.jpg

ELCİL: “EYLEMİ HAKSIZLIKLARI ORTADAN KALDIRMA AMACIYLA GERÇEKLEŞTİRDİK”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de 2011 yılından sonra öğretmenlik mesleğine başlayan öğretmenlere hazırlık ödeneği ödenmediğini belirterek, eylemi; ‘Göç Yasası’ ile göreve gelen öğretmenelerin uğradığı haksızlıkları ortadan kaldırma amacıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“DEVLET YASALARLA YÖNETİLİR”

“Başbakan Ömer Kalyoncu ve Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün yaptığı açıklamalara rağmen dün ders yılı hazırlık ödeneğinin bir miktarı yatırıldı, 2011 sonrası göreve gelen öğretmenlere ise herhangi bir ödeme yapılmadı” diyen Elcil, devletlerin keyfi olarak değil, yasalarla yönetildiğini söyledi.

Şener Elcil, geçmiş hükümetler yanında bugünkü hükümetin de; “ders yılı hazırlık ödeneği ders yılı başında ödenir” şeklinde yasada açık ve net olarak belirtilmesine rağmen ödeneğin hem ders yılı başı hem de 2011 sonrası göreve gelen öğretmenlere verilmediğini vurguladı.

Şu an iktidarda olan CTP ile UBP de dahil olmak Meclis’teki siyasi partilerin tümünün ‘Göç Yasası’na karşı oldukları yönünde açıklamaları bulunduğunu iddia eden Elcil, buna rağmen hükümetin yasanın değiştirilmesi yönünde tavır sergilemediği gibi 2011 yılı sonrası göreve başlayan öğretmenlere bu ödeneğin ödenmesi yönünde adım atmadığını savundu.

“AUXILARY POLICE- KORUCU ROLÜ”

Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün tutum ve açıklamalarını eleştirip istifaya davet eden Elcil; “Bakan Özgür’ün; ‘İngiliz Sömürge Dönemi’ndeki Auxilary Police’ ile Türkiye’nin Güney Doğusu’ndaki ‘Korucu’ rolü üstlendiğini” iddia etti.

Şener Elcil, Maliye Bakanı Birikim Özgür’le yaptıkları görüşmeden sonra yaptığı açıklamada ise, Başsavcılığın ders yılı ödeneğinin ödenmesi ile görüşünü ilettiklerini belirterek, görüşmede Bakan Özgür’ün ders yılı hazırlık ödeneğinin 1.75 olan oranını 1.25’e indirmek istediğini ve bu farktan doğacak miktarla 2011 sonrası göreve başlayanlar öğretmenleri ödemekte ısrar ettiğini savundu.

Elcil, gelinen aşamada konunun Yüksek Danışma Kurulu’na gideceğini kaydetti.

TEK: “ÖDENMEZSE KIRILMA NOKTASI OLUR”

KTOEÖS Genel Sekreteri Vedat Tek ise Maliye Bakanı Özgür’e hazırlık ödeneğinin ‘kırılma noktası’ olacağını, ödenmemesi durumunda aynı mesleği yapan öğretmenler arasında huzursuzluk yaratacağını ve sosyal barışın etkileneceğini aktardıklarını kaydetti.

“Biz 1.75’in pazarlığı yapmıyoruz. Zaten 1.75; CTP’nin protokolle verdiği bir haktır” diyen Tek, bu hakkın geriye götürülmesini kabul etmediklerini vurguladı.