Ömer KADİROĞLU

Lefkoşa Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Anaokulu’nda emek veren yardımcı öğretmenlerin Eğitim Bakanlığı’nın onayı olmadan sınava tabi tutulmasının ardından yaşananlar halen daha gündemdeki yerini korurken, Eğitim Bakanlığı tarafından kendisine hukuksal süreçten sorumlu olduğuna dair yazı gönderilen Okul Müdiresi Suna Elcil hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. İddialara göre Elcil, bakanlıktan okula yazı gönderilmesine rağmen aile birliğine toplantılar için okulu açmadı. Öte yandan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) tarafından yardımcı öğretmenlerin eylemlerine destek veren kadrolu öğretmenlerin de bu desteklerinden vazgeçmemeleri halinde haklarında zorunlu nakil çıkartılacağına yönelik tehditlerde bulunulduğu ileri sürüldü.

“Kadrolu öğretmenler tehdit edildi”

Gazetemize ulaşan kaynaklar, Okul Müdiresi’nin “bakanlık sınav yapacak çalışıp öyle gelin” denilerek bakanlığın haberi olmadan yardımcı öğretmenlerin sınava tabi tutulduğunu savundu. Kaynaklar, daha sonra da bir kişi hariç kimsenin sınavı geçemediğini, bunun üzerine bakanlık önünde ve okulda eylemler yapan yardımcı öğretmenlere destek veren kadrolu öğretmenlerin KTÖS’teki birkaç temsilci tarafından tehdit edildiğini iddia etti.

Olayların ardından, kadrolu öğretmenler, müdür ve müdür muavini ile toplantı düzenleyen KTÖS temsilcilerinden B.B, M.B ve H.O’nun eyleme destek veren 20-25 yıllık kadrolu öğretmenlere “bu desteğinizden vazgeçin aksi takdirde sizlere başka okullara zorunlu nakil çıkartırız” şeklinde tehdit mesajları verdiği ileri sürüldü.

 “Çarşamba günü eylem var!”

Okul Müdiresi Suna Elcil’in bir toplantıda, yardımcı öğretmenlerle eylem yaptıkları gerekçesi ile artık çalışamayacağını ve bu konuda sendikanın da kendisi ile hemfikir olduğunu belirtildi.
KTÖS yetkililerinin Eğitim Bakanlığı’nın okula yeni yardımcı öğretmenler alınmaması halinde okulda Çarşamba gününden itibaren greve gideceği söyleniyor.

“Hademenin maaşı nereden ödeniyor?”

Öte yandan, okulda 3 yıldan beri “hizmet alımı” adı altında çalışan bir hademenin de olduğu ve bu hademenin maaşının bakanlık tarafından ödenmediğini belirten kaynaklar, okulda hademe olarak görev yapan ve yalnızca bir yıllık maaşı bakanlık tarafından ödenen hademenin hala daha okulda görevine devam ettiğini ifade ederek, “bu hademenin maaşı nereden kim tarafından ödeniyor? Okulun okul aile birliğine teslim etmediği başka bir hesabı mı var?”  sorularını sordu.